Centrum medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave zorganizovalo v utorok 1. októbra 2024 13. edíciu Veľtrhu zahraničných univerzít, podujatie, na ktorom sa zúčastnilo 40 zahraničných študentov z 20 rôznych krajín sveta, ktorí prezentovali svoje univerzity a krajiny v prezentačných stánkoch.

Účelom veľtrhu bolo propagovať medzinárodné výmenné programy a mobility pre miestnych študentov. Noah z Augsburg University of Applied Sciences v Nemecku povedal: „Veľtrh bol fantastickou príležitosťou dozvedieť sa o rôznych akademických programoch a stretnúť sa so študentmi z rôznych krajín. Chutné jedlo z celého sveta tento zážitok ešte vylepšilo.

Podujatie otvorila koordinátorka pre prichádzajúcich študentov Laura Danielová, ktorá privítala študentov a zdôraznila dôležitosť prepájania medzi kultúrami. Študenti preskúmali rôzne stánky, ktoré predstavili svoje univerzity, krajiny a tradície obohatené hudbou, kulinárskymi ukážkami, tancami a inými interaktívnymi zážitkami.

Na Veľtrhu zahraničných univerzít mali svoj infostánok aj koordinátorky z Centra medzinárodných vzťahov a aj koordinátorka zo SAIA, ktoré poskytovali poradenstvo o možnostiach štúdia v zahraničí. Študentov tiež prišiel pozdraviť veľvyslanec zo Spolkovej republiky v Nemecku Thomas Kurz.

Online hlasovanie o „Najlepší stánok“ sa stretlo s veľkým záujmom, pričom bolo odovzdaných celkovo 198 hlasov. Prítomným študentom sa prihovoril prorektor pre medzinárodné vzťahy, Boris Mattoš, ktorý zdôraznil význam zahraničných študijných pobytov pri obohacovaní vzdelávacích skúseností a rozširovaní obzorov a odovzdal ceny víťazom. Raúl z University of Santiago v Španielsku za víťazný tím povedal: „Podujatie bolo naozaj zaujímavé a organizátori ho pripravili tak hladko, takže každý mohol mať priestor zažiariť. Chcel by som povedať, že napriek tomu, že sme neboli stánkom s najväčším obsahom na veľtrhu, je neuveriteľné vidieť ľudí, ktorí sú takí podporujúci a zaujímajú sa o našu krajinu.“. Dennú študentku Hasnu z egyptského stánku Centrum medzinárodných vzťahov ocenilo pre jej kreativitu mimoriadnou cenou. Študentka povedala: „Som taká šťastná, že som vyhrala. Úprimne, išla som sem len kvôli univerzitnému duchu a aby som si našla nových priateľov, takže víťazstvo ma naozaj potešilo, že vynaložené úsilie bolo odmenené, musím vám ešte raz veľmi pekne poďakovať, som naozaj rada.".

Celkovo bol 13. ročník Veľtrhu zahraničných univerzít obrovským úspechom, podporil jednotu a ocenenie pre rôznorodé krajiny študentov. Julian z univerzity v Hamburgu uviedol: „Veľtrh bol skvelý. Niektoré krajiny vynaložili toľko úsilia, aby reprezentovali svoje krajiny. Každý mal nejaké typické jedlo a Španieli dokonca tancovali. Bolo pekné byť tam.”.

 

Fotogaléria