Počas tretieho aprílového víkendu naša univerzita privítala členov študentskej asociácie Erasmus Student Network (ESN) z celého Slovenska. ESN pôsobí vo viac ako 40 krajinách sveta a tvorí ju sieť univerzitných sekcií a národných rád so svojimi predstaviteľmi. Členovia slovenskej národnej rady sa na pôde EU v Bratislave stretli so zástupcami ôsmich slovenských sekcií ESN. Pravidelné „National Assembly“ (Valné zhromaždenie) sa totiž tentokrát podujala zorganizovať sekcia ESN EU Bratislava.

Na „NAčke“, ako sa stretnutie familiárne označuje, získavajú členovia ESN možnosť spoznať svojich kolegov z univerzít po celom Slovensku. Dozvedajú sa viac o činnosti jednotlivých sekcií a vymieňajú si skúsenosti z organizácie akcií pre zahraničných študentov. V rámci vyhlasovania „sekcie mesiaca“ sa dávajú do pozornosti nápadité a originálne eventy, ktoré prinášajú Erasmus študentom na Slovensku neopakovateľné zážitky.

Hoci je interakcia medzi sekciami dôležitou súčasťou každého National Assembly, stretnutie má aj ďalšiu nenahraditeľnú funkciu. Od piatka do nedele oboznamuje Národná rada ostatných členov so všetkým dôležitým, čo sa na pôde slovenského ESN deje. V Bratislave sa prezentoval návrh stratégie fungovania organizácie na nasledujúce tri roky. Nasledovalo schvaľovanie rozpočtu a hlasovanie o dobrovoľníkoch, ktorí obsadia pozície na ďalšom medzinárodnom evente. Medzitým si účastníci vydýchli na menej formálnom programe, napríklad na workshope o efektívnej komunikácii či pri poznávacích aktivitách.

Medzi viac ako štyridsiatimi účastníkmi na podujatí nechýbali ani zahraniční hostia. Zodpovednosť za dodržiavanie stanoveného programu niesol zvolený predseda Norbert Berecz, ktorý pricestoval z partnerskej maďarskej sekcie. Okrem kvality programu bolo dôležité odprezentovať slovenské ESN aj bezchybnou organizáciou. Za tú zodpovedal organizačný tím našej EUBA sekcie. „Bola to veľmi zaujímavá skúsenosť,“ vyjadrila sa členka tímu Jana Jakábová: „Viacerí z nás mali po prvýkrát na starosti plánovanie takej veľkej akcie. Museli sme dať pozor na každý detail, od výberu a rezervácie ubytovania až po návrh a výrobu propagačných materiálov. Zabrať nám dala aj príprava občerstvenia či večerného sociálneho programu. Napokon však všetko dopadlo nad naše očakávania.

O dobre zvládnutom podujatí svedčí spätná väzba od členov národnej rady, ktorí nemali našej sekcii čo vytknúť. „Celé prevedenie a organizácia bola veľmi profesionálna,“ uviedla Rebeka Juhászová, podpredsedníčka pre vonkajšie záležitosti a dodala: „môžete byť na seba hrdí, na konci ste mali krásny príhovor. Ste naozaj šikovní.“ K priebehu eventu sa vyjadrila aj úradujúca prezidentka ESN Slovakia, Claudia Manová. „Ďakujem organizačnému tímu, ktorý sa o nás postaral, predsedajúcemu tímu, ktorý nám veľmi pomohol, a ostatným členom národnej rady, s ktorými sme prekonali výzvy tohto víkendu. No hlavne ďakujem všetkým účastníkom za to, že sa aktívne zapájali do programu a zdieľali svoje myšlienky a nápady. Je mi veľkým potešením vidieť, ako sa angažujete v diskusiách o budúcnosti nášho ESN a vediete ho k ďalším úspechom.

V rámci sekcie ESN EU Bratislava by sme sa chceli poďakovať našej univerzite za podporu našej činnosti, ako aj za poskytnutie materiálnej pomoci a organizačnej podpory.

National Assembly ESN Bratislava na pôde EU v Bratislave

Organizačný tím, téma National Assembly: „Friends – The One When We Met at EUBA“

National Assembly ESN Bratislava na pôde EU v Bratislave

Účastníci National Assembly s vlajkami reprezentujúcimi ich sekcie