Ekonomická univerzita v Bratislave medzi prvými univerzitami na Slovensku vyplatila 66 talentovaným študentom a 23 nadpriemerným študentom zo sociálne znevýhodneného prostredia štipendium z Plánu obnovy. V priebehu 3 rokov dostanú títo študenti postupne 801 000 €. Štipendium za mesiace september – december už odišli na účty študentom a aktuálne sa pripravuje vyplatenie štipendií za mesiac január.

Vybraní talentovaní a nadpriemerní študenti, ktorí sa zaregistrovali do programu „Študujem doma, Slovensko ma odmení“, získajú štipendium 3 000 € za jeden akademický rok počas prvých troch rokov vysokoškolského štúdia na Slovensku (celkovo 9 000 €). Ide o plán Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR ako motivovať a udržať talentovaných ľudí na Slovensku.

Umiestnenie v poradí uchádzačov sa určilo na základe výsledkov študentov počas štyroch rokov stredoškolského štúdia, najmä zapojenia sa do rôznych súťaží (napr. olympiády, SOČ a ďalšie súťaže) na krajskej, celoštátnej aj medzinárodnej úrovni. Jedným z kritérií bol aj dosiahnutý výsledok v rámci externej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka (alebo jazyka menšiny), cudzieho jazyka a matematiky.

Plán obnovy

Zdroj: https://www.planobnovy.sk/