Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová vymenovala 16. novembra 2021 tridsať profesorov a profesoriek, traja z nich sú z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

doc. Ing. Viera KUBIČKOVÁ, PhD., obchod a marketing, Obchodná fakulta

doc. Ing. Martin LUKÁČIK, PhD., ekonometria a operačný výskum, Fakulta hospodárskej informatiky

doc. Mgr. Erik ŠOLTÉS, PhD., kvantitatívne metódy v ekonómii, Fakulta hospodárskej informatiky

 

Prezidentka zablahoželala novovymenovaným profesorom a profesorkám k ich úspechu v akademickej kariére. Vo svojom príhovore zdôraznila spoločenský význam funkcie profesora. „Povolanie učiteľa a povolanie vysokoškolského pedagóga, nie je iba zamestnaním, ale je aj verejnou službou.“

„Ak chceme, aby sme z našej mladej vysokoškolskej generácie dostali to najlepšie, čo v nej je, vaše nároky na ňu musia byť primerane vysoké. Ako nositelia najvyššej akademickej hodnosti môžete ovplyvniť to, či diplomové práce budú spĺňať stanovené odborné kritériá a nestanú sa len ľahkou cestou k titulu," povedala hlava štátu. Podobne náročné by mali byť podľa jej slov aj ich kritériá pre práce rigorózne, dizertačné či habilitačné.

Všetci si podľa prezidentky želáme, aby viac našich študentov a absolventov zostávalo na Slovensku. "Udržať ich doma však nie je iba otázkou kvality nášho školstva. V zahraničí mi mladí ľudia hovoria, že od návratu domov ich odrádza tiež netolerancia, neúcta k vzdelanosti, veľký vplyv dezinformácií a celková atmosféra v našej spoločnosti," uviedla.

 

20211116 kubickova

foto s prezidentkou soltes

 

Zdroj: TASR, Kancelária prezidenta SR