Dňa 16. novembra 2021 zorganizovala Ekonomická univerzita v Bratislave už 24. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie doktorandov a post-doktorandov EDAMBA 2021 „Covid-19 Recovery: The Need for Speed“, ktorá sa v kontexte zhoršenej epidemiologickej situácie v dôsledku šírenia koronavírusu COVID-19 uskutočnila v hybridnej forme. Ako poznamenala aj prorektorka Puškárová, podobné formáty vedeckých konferencií sa stávajú a budú bežnou súčasťou vedeckej práce aj v budúcnosti.

V rámci plenárnej sekcie, ktorá bola vedená paralelne v online aj fyzickej forme, nás svojou prítomnosťou poctili výnimočne dvaja rečníci so svojimi keynote prednáškami. Profesor François Gemenne (University of Liège, Belgicko) zúčastnením sprostredkoval nanajvýš aktuálnu a osobnú skúsenosť z klimatickej konferencie COP-26, ktorá sa konala medzi 31. októbrom a 12. novembrom 2021. Zúčastnených varoval pred zlyhaním elít a viacerými nedostatkami dohody uzavretej v Glasgowe. Profesor Július Horváth (Central European University, Rakúsko), na druhej strane, poukázal na historické rozdiely v ekonomickom myslení medzi Západnou a Východnou Európou, zameriavajúc sa na krajiny v regióne V4. Vo svojom vystúpení nezabudol akcentovať príčiny a dôsledky hospodárskeho zaostávania regiónu V4 oproti Západnej Európe.

Konferencie sa zúčastnilo vyše 40 doktorandov a post-doktorandov, ktorí prezentovali výsledky svojho výskumu v rámci 6 sekcií. Najlepšie prezentácie v sekciách boli ocenené cenou „Best Paper Award“.

 

Fotogaléria