19. júla 2021 boli imatrikulovaní študenti programu Letom svetom s DEU 2021. Cieľom programu je spoznávanie jedinečností a zaujímavostí krajín sveta a v tomto roku sme sa zamerali na krajiny Brazíliu, Indiu, Japonsko, Kubu a Švédsko. Na tvorbe programu sa podieľali príslušné veľvyslanectvá v spolupráci s obchodnými komorami. EU v Bratislave si váži a vysoko oceňuje, že záštitu nad celým priebehom Detskej ekonomickej univerzity 2021 prevzalo Veľvyslanectvo Japonska v SR.

Obsahovo bohatý a zaujímavý program sa v prvý deň týždňového programu niesol v znamení „Spoznaj Brazíliu trochu inak“. Účastníkov „brazílskeho dňa“ prišiel pozdraviť J. E. Eduardo Gradilone, veľvyslanec Brazílie na Slovensku, ako aj pán Milan Cigáň, bývalý veľvyslanec SR v Brazílii, ktorý je v súčasnosti aj predsedom Brazílsko-slovenskej obchodnej komory a vo svojej prezentácii sa zameral na vzájomnú teritoriálnu obchodnú spoluprácu. Pozorným účastníkom programu DEU priblížil svoje skúsenosti, poznatky a špecifiká, ktoré prežil počas svojej diplomatickej misie v Brazílii. Pútavou prednáškou o Brazílii sa odprezentovala Edna Ferreira z Veľvyslanectva Brazílie v Bratislave, na ktorú nadviazal cestovateľ, fotograf Roman, priblížením zážitkov a príbehov z dobrodružných výprav po amazonskom pralese. O kultúrnu vložku sa postarala škola bojových umení ABADÁ Capoeira Slovensko, ktorá ukážkami brazílskeho bojového tanca Capoeira dokázala rozhýbať i všetkých prítomných účastníkov programu. Na záver vydareného a úspešného prvého dňa sa uskutočnila ochutnávka rôznych osviežujúcich nápojov z tropického ovocia, pochádzajúceho z Brazílie, bohatého na vitamíny a antioxidanty.

Ďalší deň sa niesol v znamení spoznávania druhej najľudnatejšej krajiny na svete, Indie. O bohatý a zaujímavý program sa postarala Indická obchodná komora v SR, osobitne prítomný Rakesh Taurani, prezident komory a Alexander Horváth, viceprezident, ktorý si pripravil pútavú prezentáciu o Indii aj s priblížením zážitkov z ciest po Indii. Svojím svedectvom a rozprávaním o tejto zaujímavej krajine sa svojim rovesníkom prihovorila i 14. ročná Leisha Taurani. Počas Indického dňa deti navštívili Park Rebelov v Devínskej Novej Vsi, kde na športové vyžitie využili tenisové kurty s bazénom a stratenú energiu doplnili obedom v indickej reštaurácii Panjab Dhaba. Záver indického dňa patril návšteve spoločnosti INDIMEX s veľkoobchodným predajom orientálneho tovaru.

Tretí deň v týždni patril spoznávaniu Japonska a s tradičnou precíznosťou tento deň s bohatým obsahom a inšpirujúcou rôznorodosťou prišiel otvoriť J.E. Makoto Nakagawa, veľvyslanec Japonska v SR. O zaujímavý program sa postarali zamestnanci japonského veľvyslanectva s obohatením programu prostredníctvom jednak zástupcov japonskej spoločnosti Minebea Slovakia, pod vedením jej riaditeľa Radoslava Pastoráka, ktorý vo svojej prezentácii priblížil významnú japonskú investíciu v SR ako aj fotografickým workshopom spoločnosti Canon Slovakia. V rámci japonského dňa nemohla chýbať ich gastronómia a v rámci obedu mohli všetci prítomní spoznať typické japonské jedlá.

Spoznaj Kubu trochu inak: „Kuba – Slnečný ostrov“ bol štvrtý deň týždňového spoznávania vytipovaných krajín v tomto ročníku DEU. Na úvod workshopu sa prítomným prihovorila J.E. Yamila Sonia Pita Montesová, veľvyslankyňa Kuby na Slovensku, ktorá sa vo svojej prezentácii okrem jedinečnosti a priblíženia atraktívnych lokalít, kubánskej mentality a kultúry zamerala i na rozvíjajúcu sa bilaterálnu spoluprácu medzi Kubou a Slovenskom v oblasti medicíny, energetiky, informatiky, kultúry či biotechnológií. O svojich poznatkoch, zážitkoch a skúsenostiach z pobytu na Kube sa podelili i vysokoškolskí učitelia z Fakulty aplikovaných jazykov EUBA a Filozofickej fakulty UK v Bratislave,, ktorí strávili niekoľko mesiacov v tejto krajine. Spestrením programu bola i ukážka latinsko-amerických tancov, kde sa „odvážlivci“ naučili zopár základných variácií z Kuby pochádzajúceho tanca Cha-cha (ča-ča).

Záverečný deň týždňového programu začal slávnostnou promóciou za účasti Jany Péliovej, prorektorky EU v Bratislave a pokračoval workshopom Spoznaj Švédsko trochu inak: „Tri korunky a polnočné slnko“. Na organizácii „švédskeho” dňa sa podieľali Švédske veľvyslanectvo vo Viedni v spolupráci so Švédskou obchodnou komorou. Švédsky deň otvoril Peter Zupka, zástupca Generálneho konzulátu Švédska v Bratislave a cestovateľskou prezentáciou aj s osobnými príbehmi o Švédsku pokračoval sprievodca a svetobežník Jozef Zelizňák. Vyvrcholením nielen záverečného dňa, ale aj celého týždňa bola profesionálne a pútavo pripravená prezentácia spojená s prehliadkou spoločnosti Ikea Industry v Malackách, kde sa účastníci DEU nielen dozvedeli o celom technologickom postupe výroby kúpeľňového nábytku, ale aj interaktívnym spôsobom využili možnosť si v skupinách poskladať kúpeľňovú skrinku.

Viac o programe Letom svetom s DEU 2021 na https://ccv.euba.sk/dalsie-vzdelavanie/detska-ekonomicka-univerzita/popis

 

Fotogaléria