V roku 1988 podpísalo Magna Charta Universitatum 388 európskych univerzít a celkove sa signatárom stalo viac ako 900 univerzít zo všetkých kontinentov.

Ekonomická univerzita v Bratislave pristúpila k podpisu Magna Charta Universitatum v roku 2007. Celkove na Slovensku dokument podpísalo 17 slovenských univerzít.

Nová Magna Charta (MCU 2020) bola koncipovaná s cieľom lepšie reagovať na súčasné výzvy a obavy. Uznáva globálnejší charakter toho, čo univerzity robia a širšiu škálu lokálnych zodpovedností, ktoré majú. Dokument bol prijatý Radou guvernérov Magna Charta Observatory.

MCU 2020 vypracovala medzinárodná skupina, ktorú tvorili prof. Narend Baijnath, prof. Patrick Deane, prof. Marta Losada, Dr. Sijbolt Noorda (predseda), Eva Egon-Polak, prof. Chanita Rukspollmuang, Tamires Gomes Sampaio, prof. Francesco Ubertini s Davidom Lockom ako tajomníkom skupiny.

Ekonomická univerzita v Bratislave sa virtuálne pripojila k novej Magna Charte 2020 na slávnostnom stretnutí signatárov, ktoré sa konalo online v dňoch 16. a 17. júna 2021.