Dňa 19. novembra 2019 navštívila Ekonomickú univerzitu v Bratislave mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Spojených štátov amerických na Slovensku, J.E. pani Bridget Ann BRINK, ktorá vystúpila s prednáškou v rámci 26. edície predmetu Diplomacia v praxi.

Úvod svojho príhovoru venovala 30. výročiu Nežnej revolúcie a dôležitosti tejto historickej udalosti pre životy Slovákov a mladých ľudí. Poukázala na význam slobody a demokracie, ktoré by nemali byť brané ako samozrejmosť. Veľvyslankyňa tiež vyzdvihla dôležitosť spolupráce medzi štátmi na dosiahnutie spoločných cieľov.

Študenti využili príležitosť na otázky v rámci diskusie. Zaujímali sa o aktuálne výzvy, ktorým Spojené štáty americké momentálne čelia, ako o politiku zbrojenia, znečisťovanie životného prostredia alebo obchodnú vojnu medzi USA a Čínou. Na záver veľvyslankyňa Brink popriala študentom veľa šťastia do budúcnosti a tiež ich povzbudila, aby sa nebáli neúspechu.Po prednáške sa veľvyslankyňa Brink stretla na pracovnom prijatí s prorektormi EU v Bratislave, ktorí hostí informovali o spolupráci s univerzitami v USA. Na stretnutí bol prítomný Boris MATTOŠ, prorektor pre medzinárodné vzťahy, Jana PÉLIOVÁ, prorektorka pre manažovanie akademických projektov a Paula PUŠKÁROVÁ, prorektorka pre vedu a doktorandské štúdium. Zo strany veľvyslanectva USA boli okrem veľvyslankyne Brink na stretnutí prítomní aj David DUERDEN, vedúci Tlačového a kultúrneho oddelenia a Natália PINDROCHOVÁ z Tlačového a kultúrneho oddelenia.

 

Fotogaléria