Firma Profesia zostavila rebríček verejných vysokých škôl a fakúlt už po 12 krát. Umiestnenie závisí od toho, koľko zamestnávateľov si prehliada životopisy absolventov, ktoré boli uverejnené na pracovnom portáli Profesia.sk. Rebríček tak nehodnotí úroveň vyučovania, ale zameriava sa na uplatnenie jednotlivých absolventov na trhu práce.

Hospodársky rast a vysoký dopyt po pracovnej sile na Slovensku napomáha absolventom vysokých škôl, ktorí si môžu vyberať z veľkého množstva pracovných ponúk. Výnimkou nie sú ani absolventi Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Prvenstvo v záujme zamestnávateľov o absolventov medzi vysokými školami obhájila Ekonomická univerzita v Bratislave, ktorá sa na prvom miestne umiestnila štvrtýkrát v rade (za roky 2015, 2016, 2017 a 2018). Za EU v Bratislave skončili Slovenská technická univerzita a Žilinská univerzita, ktorá poskočila o jedno miesto vyššie. Dôvodom úspechu univerzity môže byť najmä to, že ekonómovia, účtovníci, či mzdoví pracovníci sú dnes potrební v každej firme bez ohľadu na druh podnikania.

profesia1

 

Päť fakúlt EU v Bratislave v TOP 20

V rebríčku fakúlt sa v atraktívnosti absolventov umiestnili aj fakulty EU v Bratislave. Najvyššie sa spomedzi fakúlt univerzity umiestnila Fakulta medzinárodných vzťahov, ktorá poskočila oproti rebríčku za rok 2017 na 3. miesto (7. miesto v rebríčku 2017). O dve miesta na 4. miesto klesla Fakulta hospodárskej informatiky, ktorá sa v roku 2017 umiestnila na 2. mieste. Druhú desiatku fakúlt otvára Fakulta podnikového manažmentu na 11. mieste. V rebríčku sa na 16. mieste umiestnila Národohospodárska fakulta a na 17. mieste Obchodná fakulta.

profesia2

 

Zdroj: https://firma.profesia.sk/nie-kazdy-absolvent-je-na-trhu-prace-ziadany-toto-je-rebricek-vysokych-skol-podla-zaujmu-zamestnavatelov/