15. – 16. novembra 2018 hostila Ekonomická univerzita v Bratislave (EUBA) medzinárodnú vedeckú konferenciu s názvom „Digitalization and Smart Green (R)evolution“ venovanú oslavám 65. výročia vzniku Národohospodárskej fakulty, ako aj úspešnej implementácii H2020 twinningového projektu EDGE – Environmentálna diplomacia a geopolitika. Konferencia oslovila viac ako 200 akademikov, odborníkov, ako aj tvorcov politík. Pri tejto príležitosti sa uskutočnil aj krst publikácie „State of Environmental Migration 2018“ – spoločného vydania príspevkov publikovaných Univerzitou v Liege.

Minister životného prostredia Lászlo Solymos vo svojom úvodnom prejave vyzdvihol, že projekt EDGE „sa stal míľníkom pri zapájaní slovenského ekonomického výskumu vo významných európskych projektových konzorciách“. Po prvýkrát EUBA koordinovala projekt vo výške viac ako milión eur, ktorý premenila na obrovský úspech tým, že zabezpečila spolu s projektovými partnermi následné financovanie projektu H2020 vo výške 3,2 milióna eur – MAGYC v rámci výzvy SC6 zameranej na migráciu, vyhlásenej začiatkom roka 2018.

Ako zdôraznil aj minister Solymos, Slovenská republika smeruje k aktívnejšej pozícii v rokovaniach o klimatických zmenách. Historicky ako prvá krajina v strednej Európe, Slovenská republika hostila zasadnutie pracovnej skupiny OECD zamerané na udržateľnú ekonomiku. Krajiny Vyšehradskej skupiny zastávajú čoraz významnejšiu pozíciu v rokovaniach o zmene klímy aj podľa slov profesora Francoisa Gemenne, autora nadchádzajúcej hodnotiacej správy IPCC Assessment Report 6, ktorý zdôraznil význam rokovaní COP24 v Katowiciach, ktoré sa konali iba dva týždne po konferencii.

Koordinátorka projektu EDGE, Paula Puškárová, následne poukázala, že projekt EDGE „zohrával kľúčovú úlohu pri príprave novej generácie environmentálnych diplomatov a akademických lídrov“. Zapojenie mladých vedeckých pracovníkov z EU v Bratislave s komunitou zúčastňujúcou sa rokovaní COP24, ich spoločná práca na odborných publikáciách s partnermi zo Sciences Po a Univerzity v Liege, ako aj ich členstvo v rade Hugo Observatory, prvého výskumného centra venovaného východiskám environmentálnej migrácie ukazuje, že projekt EDGE bude v nasledujúcich rokoch pokračovať v rôznych podobách!

 

Fotogaléria