Dom ruského zahraničia Alexandra Solženicyna v Moskve venoval Ekonomickej univerzite v Bratislave knižný dar pozostávajúci z 300 publikácií. Slávnostný akt prijatia daru prebehol 28. februára 2018 v Slovenskej ekonomickej knižnici za účasti rektora EU v Bratislave Ferdinanda Daňa, zástupkyne Domu ruského zahraničia A. Solženicyna Svetlany Romanovovej a 1. tajomníka ruského veľvyslanectva Vladislava Kulikova. Podujatie moderoval Roman Kvapil, vedúci oddelenia slovanských jazykov FAJ EU v Bratislave.

V darovanej kolekcii sú zastúpené diela klasikov ruskej literatúry, ako aj spisovateľov 20. storočia. Osobitnú pozornosť si zasluhujú diela nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Alexandra Solženicyna, keďže tento rok sa nesie v znamení osláv 100. výročia jeho narodenia. Súčasťou knižného daru sú aj moderné učebnice ruského jazyka a slovníky. Pri tejto príležitosti sa tiež uskutočnila výstava darovaných kníh, ktorá je prehľadom vydavateľskej činnosti v súčasnosti najvýznamnejších ruských vydavateľstiev.

Dom ruského zahraničia Alexandra Solženicyna je štátna inštitúcia, ktorá od svojho založenia v roku 1995 plní úlohu múzea, archívu, knižnice, ako aj vedecko-výskumného a kultúrno-vzdelávacieho centra. Podstatná časť činnosti Domu ruského zahraničia je zameraná predovšetkým na dejiny a kultúru ruskej emigrácie v rôznych obdobiach a krajinách. Dom ruského zahraničia má vlastné filmové štúdio Russkij puť (Ruská cesta) a vydavateľstvo s rovnomenným názvom. Dom ruského zahraničia A. Solženicyna spolupracuje s asociáciami rusistov a katedrami slavistiky a rusistiky v rôznych krajinách. Knižné dary v minulosti venoval univerzitám vo viacerých krajinách.

Fotogaléria