Dňa 18. septembra 2017 zavítala na Ekonomickú univerzitu v Bratislave v rámci prvej oficiálnej návštevy na Slovensku Dr. Mechtild Rössler, riaditeľka Centra svetového dedičstva UNESCO, ktorú sprevádzala veľvyslankyňa Klára Novotná, stála delegátka SR pri UNESCO a ďalší členovia sprievodu.

Rektor EU v Bratislave prof. Ferdinand Daňo v úvodnom príhovore vyzdvihol význam Centra svetového dedičstva, UNESCO ako špecializovanej agentúry Organizácie Spojených národov, ako aj odbornú erudovanosť p. Rössler, ktorá sa už viac ako 20 rokov venuje ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva v rámci OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru.

UNESCO vzniklo v roku 1945, v súčasnosti je členom tejto organizácie 195 štátov. V rámci svetového dedičstva je v súčasnosti registrovaných 1073 miest. Ako zdôraznila Dr. Rössler, svetové dedičstvo je neoddeliteľnou súčasťou našej histórie, našej identity a našej budúcnosti. Budúce generácie majú právo na toto dedičstvo. Práve vzhľadom na početné krízové situácie v súčasnosti je našou spoločnou zodpovednosť zabezpečiť ochranu, zachovanie a prenos tohto dedičstva.

Kolokvia sa zúčastnili a k témam ako svetové dedičstvo UNESCO, udržateľný rozvoj a turizmus, regionálny ekonomický rozvoj, dopad pamiatok zaradených do svetového dedičstva na lokálne komunity a podobne v rámci kolokvia diskutovali členovia vedenia EU v Bratislave, prodekani pre medzinárodné vzťahy jednotlivých fakúlt a zástupcovia viacerých katedier EU v Bratislave.