V poradí druhá tohtoročná edícia DEU 2024 zameraná na spoznávanie jedinečností a zaujímavostí krajín sveta otvorila svoje brány imatrikuláciou dňa 15.júla 2024 a ukončená dňa 19. júla 2024 slávnostnou promóciou a odovzdaním diplomov s udelením titulu "inžinier - junior" za prítomnosti p. Zuzany Juhászovej, prorektorky pre vzdelávanie EU v Bratislave. 

Z celkového počtu 50 prihlásených detí až 15 detí kontinuálne pokračovalo z prvej edície do druhej, napriek skutočnosti, že program „Letom svetom s DEU 2024“ má úplne iné zameranie voči prvej edícií, čím len deti dokazujú, že ich prioritou je naďalej sa vzdelávať a rozširovať si obzor o nové poznatky, spoznávať svet zaujímavejšou formou s akou sú oboznamované na základných, ale aj stredných školách. Veková štruktúra  účastníkov bola 11 rokov až 19 rokov. Veríme, že prezentované krajiny predstavujú  aj inšpiráciu  pri vyberaní novej destinácie na prípadné strávenie spoločnej dovolenky.

V tomto roku sme sa zamerali na krajiny, ako sú  Kanada, Portugalsko, Sultanát Omán, Južná Kórea a Vietnam. Na tvorbe programu sa podieľali príslušné veľvyslanectvá, pričom osobitne si deti cenili prítomnosť a otvorenie príslušného dňa samotným veľvyslancom, ako tomu bolo v prípade Cheryl Cruz - veľvyslankyne Kanady; Maria Joao Lopez Cardoso – veľvyslankyne Portugalska, ktorá sa deťom prihovorila v slovenskom jazyku, Yousuf A. Aljabri – veľvyslanca Sultanátu Omán, Nguyen Tuán – veľvyslanca Vietnamu. Južnú Kóreu úvodným príhovorom reprezentovala Kim Kyungmi – 2. tajomníčka.

Vážnosť, odbornosť a profesionalitu pri propagácií jednotlivých krajín umocnili pripravené prezentácie zamerané na geopolitický a ekonomický význam zástupcov z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, menovite: veľvyslanca Ladislava Babčana,  p. Jozefa Hudeca, p. Gabriela Szöke, p. Vladislava Fintora a p. Martina Podstaveka.

Oblasť cestovného ruchu za jednotlivé krajiny s vysokou dávkou skúsenosti a poznania daného teritória deťom priblížili pútavým rozprávaním delegáti z CK BUBO a delegát z CK Hydrotour.

Účastníci programu očakávajú povestnú „čerešničku na torte“ v podobe návštevy, resp. prezentácie spoločnosti, ktorej matka ma sídlo v krajine a túto v danom dni prezentujeme, ako tomu bolo napríklad pri kanadskej spoločnosti Spin Master. Táto nadnárodná spoločnosť svojou zaujímavou prezentáciou obohatila program „Spoznaj Kanadu trochu inak“, kedy sa všetci prítomní v Aule Ekonomickej univerzity ponorili do fascinujúcej cesty, ktorou prechádzala hračka od opustenia skladu až do rúk dieťaťa. Prostredníctvom interaktívnych videí a vysvetlení zamestnancov bratislavskej pobočky sa deti dozvedeli o inovatívnom procese výroby, starostlivom balení, precíznej distribúcii a všetkých krokoch ktoré zabezpečujú, že každá hračka prinesie úsmev na tvár malého spotrebiteľa.

Taktiež zaujímavú prezentáciu, ale z oblasti IT pripravila v rámci programu „Spoznaj Vietnam trochu inak“, nadnárodná spoločnosť FPT.

Deti úprimným potleskom ocenili aj všetky prezentácie od osobností s väzbami na propagujúce krajiny, nezabudli vyzdvihnúť aj gastronomické špeciality pripravené portugalskou, vietnamskou a kórejskou kuchyňou a taktiež jedinečnými praktickými ukážkami p. Hyoungkeun Oh, majstra kórejského bojového umenia - taekwondo.

Na základe odovzdanej spätnej väzby od účastníkov programu sme sa dozvedeli, ktoré ďalšie krajiny by účastníci programu Letom svetom s DEU  chceli  spoznávať. Mnohé z nich sme už prezentovali, určite sa ale nájdu aj také, ktoré vzišli zo zaujímavých tipov a stanú sa súčasťou ďalšieho ročníka  DEU.

 

Z reakcií rodičov, ktorých deti sa zúčastnili predmetného programu DEU, vyberáme:

Katarína K

Chcem sa Vám ešte raz veľmi pekne poďakovať za všetko ohľadom tábora (od prijatia do tábora, za celý týždeň Vášho vynikajúceho programu a za všetko čo s tým súvisí - veľmi si to vážim). Alenke sa aj tento rok veľmi páčilo a aj my rodičia sme sa od nej veľa dozvedeli o krajinách v ktorých sme neboli. A napriek tomu, že prednášky o Portugalsku boli dlhšie ako ostatné, Alenku táto krajina zaujala natoľko, že keď prišla domov, tak prvé čo mi povedala bolo: "Mami, ja nechcem ísť do Portugalska na dovolenku. Ja tam chcem ísť študovať a žiť." Bola neuveriteľne nadšená. ĎAKUJEM KRÁSNE!

Ildikó N

Ďakujeme Vám za fantastický týždeň a prajeme Vám krásne leto. V rámci programu Letom svetom s DEU 2024 sme zažili týždeň plný zaujímavých aktivít, počas ktorého sme spoznali päť rôznych krajín. Najviac nás zaujali Kanada a Južná Kórea so svojimi bohatými kultúrami a históriou. Na prednáške o Južnej Kórei sme sa zoznámili s kórejským jazykom a ekonomickým postavením Kórey, pričom nás následne čakala ukážka taekwonda, ktoré nás zaujalo svojou filozofiou a technikami. Deň venovaný Kanade odhalil jej rozmanitosť a multikultúrnosť. Celý program bol pútavý a interaktívny, čo nám umožnilo aktívne sa zapojiť do diskusií a lepšie pochopiť rozmanitosť sveta okolo nás. Tešíme sa na stretnutie o rok, ktoré nám umožní spoznať nové kultúry a krajiny. Ďakujeme.

Rodičia Lilien M

Dobrý deň, týmto e-mailom by sme radi Vám a celému organizačnému tímu DEU vyjadrili naše úprimné poďakovanie za prijatie našej dcéry Lilien, ktorá sa mohla aktívne zúčastniť dvoch turnusov DEU (od 1.7.2024 do 19.7.2024). Ďakujeme Vám za vynikajúci program, ktorý ste ponúkli našim deťom a my rodičia nemôžeme byť viac spokojní s výsledkami a skúsenosťami, ktoré získala na DEU. Program bol výborne navrhnutý až nad naše očakávania. Oceňujeme, ako ste dokázali skombinovať teoretické poznatky s praktickými aktivitami, čo pomohlo deťom nielen učiť sa, ale ich aj rozvíjať a aplikovať získané vedomosti v reálnom živote.

 

Okrem toho boli športové hry a bazén skvelým doplnkom programu, ktoré prispeli k celkovému rozvoju a zábave detí. Lilien si tieto aktivity veľmi užila a boli pre ňu výbornou príležitosťou na oddych a posilnenie tímového ducha.

Ďakujeme Vám a celému organizačnému tímu za Vašu profesionalitu, angažovanosť  a starostlivosť, ktorú ste venovali každému dieťaťu. Vaša práca má veľký význam a skutočne prispieva k rozvoju a vzdelávaniu budúcej generácie.

Ešte raz veľká vďaka a prajeme Vám veľa ďalších úspechov v budúcich ročníkoch DEU.

 

Všetkým partnerom, ktorí sa zapojili do prípravy a realizácie programu Letom svetom s DEU 2024 vyjadrujeme úprimné poďakovanie.

 

Viac o programe Letom svetom s DEU 2024 na https://detskauniverzita.euba.sk/program/letom-svetom-s-deu-spoznavaj-a-cestuj

 

Fotogaléria