Ekonomická univerzita v Bratislave v termíne od 20. do 21. novembra 2023 usporiadala 15. edíciu Training Days 2023 s podtitulom Erasmus+ zmiešané intenzívne programy (Blended Intensive Programmes).

Hlavnou témou podujatia boli Erasmus+ zmiešané intenzívne programy. Podobne ako mnoho iných renomovaných univerzít, aj EU v Bratislave považuje túto oblasť za dôležitú súčasť svojej agendy. Úvodným slovom privítal účastníkov Boris Mattoš, prorektor pre medzinárodné vzťahy na EU v Bratislave.

Zmiešané intenzívne programy sú krátkodobé intenzívne programy, ktoré využívajú inovatívne spôsoby učenia sa a vyučovania, vrátane využitia online spolupráce. Cieľom intenzívneho programu je poskytnúť pridanú hodnotu v porovnaní s existujúcimi kurzami alebo školeniami, ktoré ponúkajú zúčastnené inštitúcie. Umožnením nových a flexibilnejších formátov mobility, ktoré kombinujú fyzickú mobilitu s virtuálnou časťou sa uľahčuje kolaboratívna vzdelávacia výmena a tímová práca.

Podujatia sa zúčastnili zástupcovia z partnerských univerzít Universidad CEU Cardenal Herrera, Španielsko a SGH Warsaw School of Economics, Poľsko.

Pre zahraničných hostí bol pripravený program so zameraním na zmiešané intenzívne programy a diskusie o výzvach a skúsenostiach, ktoré tieto programy prinášajú. Najväčšou výzvou pri organizácii zmiešaných intenzívnych programoch je práve voľba stabilných a dôveryhodných partnerov, ktorí sú pripravení dlhodobo vzájomne spolupracovať. Príkladom dobrej praxe zmiešaných intenzívnych programov na EU v Bratislave je program Central Europe Connect, venovaný prevažne témam manažmentu firiem a ekonomiky participujúcich štátov, resp. International Carousel Week, ktorý  ponúka vzdelávanie v oblasti manažmentu, dopravy, logistiky a udržateľnosti. Oba programy sa tešia veľkému úspechu, čo dokazuje stúpajúci trend v počte prihlásených študentov.

Centrum medzinárodných vzťahov EU v Bratislave pripravilo prezentácie na tému zmiešaných intenzívnych programov a krátkodobých mobilít pod vedením Miroslavy Darnadiovej, vedúcej CMV. Príspevok na tému medzinárodnej spolupráce prezentovala Ildikó Némethová, prodekanka pre medzinárodné vzťahy na Fakulte aplikovaných jazykov EU v Bratislave.

Účastníci 15. edície medzinárodného týždňa predstavili projekty a aktivity svojich univerzít v tejto oblasti. Podujatie poskytlo skvelú príležitosť pre nadviazanie nových partnerstiev v rámci Erasmus+ zmiešaných intenzívnych programov.

Centrum medzinárodných vzťahov otvorilo prihlasovanie na 16. edíciu medzinárodného týždňa, ktorý sa bude konať od 4. - 8. marca 2024 a bude zameraný na učiteľské mobility s cieľom podporiť internacionalizáciu fakúlt EU v Bratislave.

 

15th International Training Days 2023

15th International Training Days 2023

15th International Training Days 2023