Ekonomická univerzita v Bratislave bola partnerom medzinárodnej konferencie venovanej diskusii o budúcnosti Európy a európskej integrácie. Konferencia pod názvom „EÚ v roku 2018: môže byť Európa úspešná po voľbách do Európskeho parlamentu?“ sa uskutočnila 11. októbra 2018 v Aule EU v Bratislave.

Konferenciu otvoril rektor EU v Bratislave Ferdinand DAŇO, ktorý vo svojom príhovore vyzdvihol možnosť stať sa partnerom takejto konferencie, zorganizovať ju na pôde univerzity a zároveň priblížiť debatu o politike Európskej únie študentom a zamestnancom EU v Bratislave.

Cieľom konferencie bolo analyzovať európsku politiku po septembrovom prejave Jean-Claude Junckera o stave únie a pozrieť sa na to, ako môže EÚ naplniť Junckerovu ambíciu stať sa globálnym finančným a hospodárskym hráčom a účinným bezpečnostným a globálnym aktérom.

O týchto témach diskutovali Miroslav LAJČÁK, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Maroš ŠEFČOVIČ, podpredseda Európskej komisie.

Načasovanie konferencie umožňovalo diskutovať aj o hlavných úspechoch i nenaplnených cieľoch aktuálnej Európskej komisie. Rovnako bol priestor pre debatu o politickej budúcnosti EÚ po brexite a vo svetle rastúcich populistických hnutí naprieč kontinentom pred európskymi voľbami v máji 2019.

Na tému „Môže byť EÚ úspešná po brexite a európskych voľbách?“ debatovali František RUŽIČKA, State Secretary, Slovak MFA, Ivan ŠTEFANEC, poslanec Európskeho parlamentu, Ladislav MIKO, vedúci Zastúpenia EK, Bratislava, Uwe OPTENHÖGEL, Viceprezident, Foundation for European Progressive Studies a Zuzana GABRIŽOVÁ, šéfredaktora, EURACTIV Slovensko.

Video: https://www.facebook.com/SFPA.sk/videos/269819830325828/

 

Fotogaléria