Ekonomická univerzita v Bratislave sa stala partnerom medzinárodnej konferencie pod názvom „EÚ v roku 2018: môže byť Európa úspešná po voľbách do Európskeho parlamentu?“, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 11. októbra 2018 v Aule EU v Bratislave. Organizátormi konferencie sú Zastúpenie Európskej konferencie v SR – EU Citizens Dialogue a Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku.

Cieľom konferencie je analyzovať európsku politiku po septembrovom prejave Jean-Claude Junckera o stave únie a pozrieť sa na to, ako môže EÚ naplniť Junckerovu ambíciu stať sa globálnym finančným a hospodárskym hráčom a účinným bezpečnostným a globálnym aktérom. Načasovanie konferencie umožňuje diskutovať o hlavných úspechoch i nenaplnených cieľoch aktuálnej Európskej komisie. Podujatie takisto poskytne priestor pre debatu o politickej budúcnosti EÚ po brexite a vo svetle rastúcich populistických hnutí naprieč kontinentom pred európskymi voľbami v máji 2019.

O aktuálnom stave EÚ budú diskutovať Miroslav LAJČÁK, minister zahraničných a európskych záležitostí a Maroš ŠEFČOVIČ, podpredseda Európskej komisie.

Na tému „Môže byť EÚ úspešná po brexite a európskych voľbách?“ budú František RUŽIČKA, State Secretary, Slovak MFA, Ivan ŠTEFANEC, poslanec Európskeho parlamentu, Ladislav MIKO, vedúci Zastúpenia EK, Bratislava, Uwe OPTENHÖGEL, Viceprezident, Foundation for European Progressive Studies, Zuzana GABRIŽOVÁ, šéfredaktora, EURACTIV Slovensko, diskutovať o stave Európskej únie so zreteľom na nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu. Panel zvlášť zhodnotí význam rizík, ktorým dnes európsky projekt čelí, ako sú brexit a jeho dôsledky, vytrácajúce sa európske hodnoty z domácej politiky viacerých členských krajín a chýbajúce spoločné politické priority pre budúcu úniu s 27 členmi.

 

PROGRAM Konferencie

10:00 Otvorenie

Ferdinand Daňo, rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave

Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR

Alexander Duleba, riaditeľ Výskumného centra SFPA

Claudia Ehing, zástupkyňa Nadácie Friedricha Eberta

10:15 Panelová diskusia o stave EÚ

Diskutujúci:

  • Miroslav Lajčák, minister zahraničných a európskych záležitostí
  • Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie

Moderátorka:

  • Oľga Baková, novinárka

11:30 Prestávka na kávu

12:00 Panelová diskusia: Môže byť EÚ úspešná po brexite a európskych voľbách?

Vystupujúci

  • František Ružička, State Secretary, Slovak MFA
  • Ivan Štefanec, poslanec Európskeho parlamentu
  • Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia EK, Bratislava
  • Uwe Optenhögel, Viceprezident, Foundation for European Progressive Studies
  • Zuzana Gabrižová, šéfredaktora, EURACTIV Slovensko

Moderátorka

  • Aneta Világi, Katedra politológie, FiF UK

13:30 Záverečné zhodnotenie a obed