Dňa 18.10.2017 sme sa v rámci predmetu „Corporate Responsibility in Practice“ mali možnosť stretnúť a diskutovať s Ing. Alenou Kanabovou, senior manažérkou z firmy Accenture, ktorá vedie Radu pre zodpovedné podnikanie v Accenture na Slovensku a je  tiež absolventkou Ekonomickej univerzity v Bratislave, aby nám priblížila systém fungovania zodpovedného podnikania v Accenture na Slovensku a tiež na globálnej úrovni – v rámci tzv. „Corporate Citizenship“.

Firma Accenture zamestnáva celosvetovo viac ako 400 000 zamestnancov, kladie veľký dôraz na vzťah k svojim stakeholderom a intenzívne sa snaží o budovanie korektných vzťahov s nimi. Reálnu udržateľnosť tohto úspešného etického správania dokumentujú aj dlhodobé vzťahy s  partnerskými firmami –  98 z najväčších 100 globálnych klientov Accenture sú klientmi Accenture viac ako 10 rokov.

Najväčšou prioritou „Corporate Citizenship“ vo firme Accenture je podnikateľská etika a fungujúci systém zodpovedného podnikania firmy. Pani Kanabová nám bližšie objasnila ciele udržateľného rozvoja, ktoré si firma v rámci zodpovedného podnikania v praxi predsavzala do roku 2020. Prvou z 2 hlavných orientácií je rozvoj ľudského kapitálu nielen interne, ale aj v rámci budovania znalostí a zručností dôležitých pre lepšie uplatnenie sa na trhu práce pre rôzne externé cieľové skupiny. V tejto oblasti pomohli už 1,7 miliónom ľudí a od roku 2011 na to vyčlenili 371 miliónov dolárov. Druhú paralelne dôležitú prioritu tvoria ciele v oblasti životného prostredia, primárne interne zamerané.

Accenture sa lokálne venuje viacerým projektom v rámci vzťahu ku komunite a spoločnosti, primárne v oblasti vzdelávania, napr.  prostredníctvom podpory organizácií ako IT v Kurze a Teach for Slovakia. Do projektov sa zamestnanci zapájajú na dobrovoľníckej báze alebo v rámci poskytovania pro bono služieb. Firma Accenture je zároveň lídrom v procesoch aplikovanej diverzity, čoho dôkazom je okrem iného aj zrovnoprávnenie rodinných benefitov (napr. voľno na svadbu, pôrod dieťaťa) pre všetkých svojich zamestnancov vrátane príslušníkov LGBT komunity. Firma si taktiež predsavzala, že v rámci svojich CSR aktivít vytvorí cez projekt Autism@Work lepšie podmienky pre zamestnanie ľudí s poruchou autistického spektra. 

 

Fotogaléria