V dňoch 10. – 15. septembra 2017 organizovala Ekonomická univerzita v Bratislave v poradí druhú Medzinárodnú letnú školu EDGE na tému „Zelená (r)evolúcia“ („Green (r)evolution“). Prvý ročník letnej školy EDGE bol organizovaný Inštitútom politických vied Sciences Po v Paríži v septembri 2016.

Tento rok letná škola EDGE pritiahla viac ako 20 doktorandov a študentov druhého stupňa z rozličných krajín ako napr. Burkina Faso, Benin, Kamerun, Egypt, Maroko, Francúzsko, Belgicko, či Slovensko.

Počas piatich dní mali účastníci možnosť vypočuť si množstvo prednášok uznávaných odborníkov a zúčastniť sa viacerých exkurzií, ktoré prepojili teóriu s praxou. Prednášky si mohli vypočuť od 15 lektorov z USA / Nórska, Írska, Francúzska, či niektorých slovenských miest (Bratislava, Zvolen). Zastúpené boli aj prednášky od lektorov zo štátnej správy (Ministerstvo životného prostredia SR), súkromnej sféry (prednášky u lokálnych ekopoľnohospodárov), ako i z viacerých vysokých škôl a výskumných centier Slovenska (Univerzita Komenského v Bratislave, Technická univerzita vo Zvolene, SAV, Environmentálny inštitút pri MŽP SR). 

Letná škola bola tematicky naplánovaná tak, aby podčiarkla prírodné poklady Slovenska - vodu, lesy, biodiverzitu a pôdu, a predostrela najlepšie postupy a praktiky, ako sa o tieto poklady starať. Program bol obohatený tematicky zameranými exkurziami do okolia. Účastníkov čakali návštevy vodného diela Gabčíkovo, lesov Bratislavy, inseminačnej stanice vo Vištuku ako i lokálnych viníc vo Svätom Jure.

Projekt letných škôl EDGE - Environmental Diplomacy and Geopolitics je financovaný z projektu Horizontu 2020, Grant Agreement č. 692413, ktorý začal v marci 2016 a potrvá do februára 2019. Nasledujúca letná škola EDGE sa uskutoční v septembri 2018 v Liège.

Fotogaléria