Za vyše 80 rokov existencie poslala naša najstaršia ekonomicky zameraná vysoká škola do sveta vyše 100-tisíc absolventov. Medzi jej študentov patrili aj tisícky cudzincov.

Zahraniční študenti zvyšujú domáce i medzinárodné renomé univerzít a berú sa do úvahy aj pri hodnotení kvality štúdia. Ich počty na slovenských vysokých školách postupne rástli – v aktuálnom akademickom roku je podľa údajov ministerstva školstva zhruba každý ôsmy študent z celkových viac ako stotisíc vysokoškolákov zo zahraničia. Najväčším lákadlom je už tradične medicína, no cudzinci sa dnes zaujímajú aj o odbory, za ktorými sa v minulosti cestovalo do zahraničia.

Dôkazom je aj Ekonomická univerzita v Bratislave, ktorá vlani získala ako prvá na Slovensku prestížnu medzinárodnú akreditáciu AACSB. Pred vypuknutím pandémie koronavírusu každoročne hostila niekoľko sto študentov zo zahraničia. Aktuálne čísla sa postupne vracajú na úroveň spred dvoch rokov: zimný semester na EUBA absolvovalo 119 cudzincov, letný semester je to necelá stovka.

Dôvody, prečo si cudzinci vyberajú našu najstaršiu ekonomicky zameranú vysokú školu, ktorá tento rok oslávi 82. narodeniny, sa rôznia. Zaujímavé je i to, čo by z EUBA preniesli na domovskú univerzitu.

 

Ocenenie pre školu i mesto

Väčšina oslovených študentov, ktorí na Ekonomickej univerzite v Bratislave absolvovali zimný semester, sa zhodla, že prišli na základe odporúčania kamarátov alebo iných účastníkov výmenného programu Erasmus+. „Vybral som si EUBA, pretože mi ju odporučil kamarát, ktorého nadchlo tamojšie univerzitné prostredie,“ konštatoval Luca Cataldo - Parthenope University of Naples, Taliansko.

Časť z oslovených cudzincov potvrdila, že im vyhovovali konkrétne študijné programy. „O výbere školy rozhodlo viacero faktorov. Prvým z nich bol fakt, že EUBA ponúkala štúdium, ktoré bolo dobre prepojené s mojím magisterským štúdiom. Zároveň som chcel objaviť novú krajinu v strednej Európe,“ zhrnul Lucas Brunet - Grenoble Alpes University, Francúzsko.

Práve strategická poloha Bratislavy či prírodné i kultúrne krásy Slovenska boli častým argumentom cudzincov, ktorí sa rozhodli pre štúdium na EUBA. „Veľa mojich priateľov absolvovalo Erasmus+ v Rakúsku a Slovinsku, mňa zlákala Bratislava a neoľutoval som. Bol som blízko rodiny i priateľov,“ zhodnotil Christoph Tutschek - Paderborn University, Nemecko. Podobne reagoval i João Maria Matias Gomes - Iscte - University Institute of Lisbon, Portugalsko: „Ekonomickú univerzitu som si zvolil preto, lebo mi ju odporučil kamarát. Rozhodujúcim faktorom však bola aj Bratislava, keďže som od viacerých študentov počul, že je to dobré mesto – pre svoju polohu, atmosféru i blízkosť iných krajín.“

„Pochádzam zo Španielska a veľmi som chcela spoznať krajinu, ktorá sa líši od môjho rodiska. Slovensko má skvelú polohu s unikátnou možnosťou navštíviť hneď niekoľko okolitých štátov,“ pochvaľovala si Erika García - Alcalá University, Španielsko.

Z odpovedí zahraničných študentov zo západnej časti starého kontinentu vyplynulo, že mnohí vnímajú stredoeurópsky región ako istú exotiku. „Iba málo ľudí z mojej domovskej krajiny bolo na Slovensku, takže ma to lákalo. Zároveň ma zaujalo, že po prezidentských voľbách sa stala hlavou štátu žena. V neposlednom rade som sa chcela učiť slovanský jazyk,“ uzavrela Cathrin Daniel - Osnabrück University of Applied Sciences, Nemecko.

Možnosť naučiť sa nejaký slovanský jazyk v kombináci s málo známou krajinou uviedli ako dôvod voľby aj ďalší študenti, ktorí sa zapojili do ankety zorganizovanej Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

 

Flexibilita pedagógov

Aj keď slovenskí študenti zvykli v minulosti kritizovať najmä odstup slovenských pedagógov, istú nedostupnosť a formálny prístup, dnes to už neplatí. Potvrdila to väčšina cudzincov zapojených do prieskumu Ekonomickej univerzity v Bratislave.

„Ak by som mohol, preniesol by som na svoju domovskú univerzitu v Taliansku dostupnosť a flexibilitu vyučujúcich. Napísal som viacerým vyučujúcim a vždy mi všetci odpovedali veľmi rýchlo. Aj v Taliansku mi odpísali, no reakcia nebola taká promptná,“ zhrnul Patrizio Lacono - European University of Rome, Taliansko, skúsenosti zo študijného pobytu na EUBA.

Komunikáciu s vyučujúcimi, osobitne počas tzv. digitálneho semestra, ocenil aj Peter Hilsmann - Berlin School of Economics and Law Schöneberg Campus, Nemecko. „Keďže semester bol online a ja som zostal v domovskej krajine, vzájomná interakcia bola dôležitá. Veľmi sa mi páčila komunikácia s vyučujúcimi cez e-mail a Teams, reagovali skutočne rýchlo. Digitálne skúšky boli dobre pripravené, na známky sme nemuseli čakať.“

Cathrin Daniel - Osnabrück University of Applied Sciences, Nemecko, vyzdvihla nielen pozitívny prístup a zainteresovanosť pedagógov na štúdiu. „Štúdium na univerzite bolo dobre zorganizované, všetky potrebné informácie som našla na domovskom webe školy,“ dodala.

 

Výborné štúdium

Mnohí z tých, ktorí sa zúčastnili prieskumu školy, zdôraznili ako pozitívum prepojenosť štúdia s praxou i medzinárodnú atmosféru.

„Počas štúdia na EUBA som oceňoval mieru interakcie medzi profesormi či docentmi a študentmi, a to nielen pokiaľ išlo o teóriu, ale aj o skúsenosti z reálneho života,“ priblížil Lorenzo De Carli - European University of Rome, Taliansko. V tomto smere osobitne zdôraznil prednášku rakúskej veľvyslankyne na Slovensku Margit Bruck-Friedrich, ktorá študentov Diplomacie v praxi pozvala aj na exkurziu ambasády Rakúska. „Pre celé štúdium na EUBA však platí, že učitelia prinášali dôležité praktické informácie,“ doplnil.

Ana Pires - University Institute of Lisbon, Portugalsko vyzdvihla nielen prístup učiteľov, ale aj organizáciu štúdia – konkrétne, že väčšina výučby prebiehala v menších skupinách. „Pedagógovia boli ústretoví a systematickí, ochotní pomôcť. Väčšina z nich sa zameriavala na zručnosti využiteľné v praxi,“ zhodnotila.

Veľkosť študentských skupín ocenila aj Erika García - Alcalá University, Španielsko. „Väčšinu skupín tvorilo spravidla menej študentov, než ako som bola zvyknutá u nás. Výsledkom bola dynamická výučba a motivácia k vyššej aktivite. Na domovskú univerzitu by som preniesla aj možnosť vyberať si z viacerých termínov skúšok,“ konkretizovala benefity.

 

80 rokov na trhu

Predchodkyňu Ekonomickej univerzity v Bratislave – súkromnú Vysokú obchodnú školu v Bratislave – založili v roku 1940. V roku 1945 ju zoštátnili a premenovali na Slovenskú vysokú školu obchodnú, v roku 1949 sa z nej stala Vysoká škola hospodárskych vied a v roku 1952 Vysoká škola ekonomická. Aktuálny názov získala v roku 1992.

Ekonomická univerzita v Bratislave sa v roku 2021 zaradili do rodiny najlepších ekonomicky zameraných škôl na svete, keď zavŕšila proces akreditácie AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business).

Počas svojej existencie vychovala vyše 100-tisíc absolventov. Štúdium na EUBA si vyskúšali aj tisícky študentov zo zahraničia.