Týždňový program Detskej ekonomickej univerzity 2024 v anglickom jazyku (DEU) otvorila dňa 22. júla 2024 imatrikulácia s odovzdaním indexov 34-om juniorským študentom vo veku 13 až 19 rokov s medzinárodným zastúpením, nakoľko deti pochádzali nielen zo Slovenska, ale aj ukrajinského Užhorodu, rumunského Nadlaku a jedeným účastníkom z Indie. Hlavným programom úvodného dňa bola návšteva Národnej banky Slovenska (NBS) s workshopom a prednáškou s názvom „Peniaze v 21. storočí“ („Money in the 21st Century“) s p. Michalom Horváthom, hlavným ekonómom NBS. Vo svojej prednáške sa zameral na vývoj rôznych foriem platenia (od výmeny tovarov k peniazom) až po aktuálne vývojový proces prechodu na digitálne Euro.

Na hlavnú prednášku nadviazala popoludní aj prednáška p. Jána Štubňa s názvom „Pozícia  a rola NBS v Eurosystéme“ a workshop p. Marcela Nováka, prodekana Národohospodárskej fakulty o Eurozóne a Eure („Position and role of the National Bank of Slovakia in the Eurosystem“), kde si študenti mohli vyraziť vlastné pamätné mince a osvojili si tipy, ako odlíšiť práve eurobankovky od tých falošných. Účastníci DEU mali príležitosť si vychutnať z výšky 31 nadzemného podlažia i úchvatnú panorámu mesta Bratislavy. Veľký úspech mal aj raut v priestoroch galérie NBS, kde si deti popri výbornom obede mali možnosť prezrieť aj výstavu nádherných umeleckých sôch.

Druhý deň programu otvorila prednáška Jozefa Orgonáša, prodekana Obchodnej fakulty s názvom „Nové trendy v spotrebiteľskom správaní, obzvlášť v predvianočnom čase“ („New Trends in Consumer Behaviour, especially in pre-Christmas Time“). Program pokračoval návštevou spoločnosti Henkel Slovensko, pričom úvodná časť sa uskutočnila mimo sídla spoločnosti, v priestoroch laboratórií, kde sa prevádzajú laboratórne skúšky a reálne testy nových čistiacich prostriedkov. Druha časť programu sa uskutočnila v sídle spoločnosti s workshopom zameraným na „Ako chutí korporátny život v spoločnosti Henkel Slovensko“ („Taste of Corporate Life“), ktorý odprezentoval p. Christian Schulz, prezident spoločnosti.

Tretí deň sa niesol v znamení cestovného ruchu – od teórie po prax. Účastníci dopoludnia absolvovali dve prednášky. Tú prvú s názvom „Objavovanie nášho sveta: Dobrodružstvo naprieč rozmanitými krajinami a kultúrami“ („Exploring our World: Adventure through Diverse Lands“), ktorú sprostredkovala p. Michaela Struhárová, redaktorka, marketérka a vášnivá cestovateľka. V tej druhej sa pútavými prednáškami odprezentovali marketingoví manažéri z CK Hydrotour ( Barbora Moderdovská a Andrej Richnavský) na tému „Nové trendy v turistickom sektore s Hydrotourom“ („New Trends in the Tourism Sector with Hydrotour Travel Agency“). Následne sa účastníci DEU autobusom vydali na cestu do  Smoleníc na  prekrásny  zámok, kde sa uskutočnila zaujímavá prehliadka zámku s odborným výkladom. Celý trip organizačne zabezpečil CK Hydrotour, čím obohatila deťom deň nezabudnuteľnými zážitkami.

Úvodnú prednášku štvrtého dňa s názvom „Kreativita v práci: Ako podnietiť kreativitu  a prečo spánok pomáha“ („Creativity at Work: How to Boost Creativity and Why Sleeping Helps“) odprezentovala p. Jana Blštáková, prodekanka Fakulty podnikového manažmentu. Po nej nasledoval presun autobusom na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, kde deti absolvovali v Kongresovej sále dve prednášky a workshop s p. Marošom Mitríkom, riaditeľom Odboru rozvojovej spolupráce a humanitárnej pomoci a s  p. Ingrid Horvay, riaditeľkou Odboru diplomatického protokolu. Skôr, ako účastníci odborne zaujímavého a pre praktické využitie poučného workshopu opustili ministerstvo, absolvovali prehliadku reprezentačného Palugyayovho paláca aj s výkladom dodržiavania protokolu pri stolovaní.

Záverečný deň programu DEU 2024 v anglickom jazyku začal slávnostnou promóciou v Aule Ekonomickej univerzity a odovzdaním 34-och diplomov s udeleným titulom „inžinier – junior“ za prítomnosti p. Jany Péliovej, prorektorky pre akreditáciu a kvalitu. Po skupinovej fotografii pred aulou univerzity sa deti presunuli do renomovanej medzinárodnej spoločnosti DXC Technology Slovakia na sériu workshopov na tému „Zábavná IT hodinka“ („Fun IT hour“), ktorú deti rozdelených do 4 skupín koordinovala p. Jana Tomová, projektová manažérka DXC Technology Slovakia.

Všetkým partnerom, ktorí sa zapojili do prípravy a realizácie programu DEU 2024 v anglickom jazyku, ako aj do ostatných edícií DEU 2024, vyjadrujeme úprimné poďakovanie, osobitne generálnemu partnerovi  DEU 2024 spoločnosti UNIQA.

 

Viac o programe DEU 2024 v anglickom jazyku na: https://detskauniverzita.euba.sk/program/deu-2024-v-anglickom-jazyku

 

Fotogaléria