V prvom diele Letného špeciálu sme sa pozreli na to, ako hodnotí uplynulý akademický rok rektor univerzity Ferdinand DAŇO.

V tomto diele sa budeme viac venovať jednotlivým fakultám Ekonomickej univerzity v Bratislave. Na naše otázky odpovedali dekanky a dekani fakúlt EUBA, ktorí zhodnotili akademický rok 2023/2024 na svojich fakultách. So všetkými sme sa porozprávali na rovnaké témy.

  1. Ako by ste zhodnotili práve skončený akademický rok 2023/2024 na Vašej fakulte? Podarilo sa Vám naplniť všetky Vaše pracovné plány a očakávania, s ktorými ste vstupovali do akademického roka 2023/2024?
  2. Dôležitou súčasťou každej fakulty je aj spolupráca s hospodárskou praxou a vedeckovýskumná činnosť fakulty. Podarilo sa fakulte byť úspešnou aj v týchto oblastiach?
  3. Aké zmeny a zlepšenia môžu študenti očakávať v novom akademickom roku 2024/2025 na Vašej fakulte?
  4. Čo by ste radi popriali študentom a zamestnancom fakulty k letným prázdninám a dovolenkám? Máte nejaký dobrý tip na dovolenku, prípadne výlet vo voľnom čase?

  

Dekanky a dekani fakúlt Ekonomickej univerzity v Bratislave

Dekanky a dekani fakúlt Ekonomickej univerzity v Bratislave

 

Ako by ste zhodnotili práve skončený akademický rok 2023/2024 na Vašej fakulte? Podarilo sa Vám naplniť všetky Vaše pracovné plány a očakávania, s ktorými ste vstupovali do akademického roka 2023/2024?

Erika Pastoráková, dekanka Národohospodárskej fakulty

Erika Pastoráková, dekanka Národohospodárskej fakulty

Akademický rok 2023/2024 hodnotím veľmi pozitívne. Niesol sa v duchu osláv 70-teho výročia založenia fakulty. Spolu s kolegami, študentmi, spolupracovníkmi z praxe a absolventmi sme si pripomenuli naše úspechy, ktorých je za sedem desaťročí skutočne veľa a deklarovali sme hodnoty, ktoré uznávame. Spomedzi viacerých formálnych i menej formálnych akcií spomeniem dve. Študenti veľmi pozitívne hodnotili septembrovú otváraciu outdoorovú  akciu s tortou a živou hudbou. V trochu viac formálnom duchu sa nieslo slávnostné zasadnutie vedeckej rady fakulty, na ktorom sme si pripomenuli aj 300. výročie narodenia Adama Smitha a jeho prínos k rozvoju ekonomickej vedy.

S akademickým rokom 2023/2024 sa bude spájať vytvorenie Kompetenčného centra na Národohospodárskej fakulte, ktorého poslaním je rozvíjať pedagogické kompetencie učiteľov a doktorandov, aby boli schopní čo najlepšie využívať svoj potenciál a mohli pracovať čo najproduktívnejšie. V gescii kompetenčného centra prebehli aj prvé workshopy na tému ako aktivizovať študentov a ako má vyzerať dobrá výučba, na ktoré sme dostali veľmi pozitívnu spätnú väzbu od našich kolegov. Podarilo sa nám tiež zabezpečiť workshopy na tému Wellbeing & Stress management, a to tak pre učiteľov ako aj pre našich študentov.

Z veľkého množstva ďalších aktivít by som rada spomenula workshop zameraný na problematiku behaviorálnej a experimentálnej ekonómie za účasti popredných ekonómov z univerzít z troch kontinentov. Nakoľko je Národohospodárska fakulta jedinou fakultou na Slovensku ponúkajúcou štúdium experimentálnej ekonómie v študijných programoch na všetkých stupňoch vzdelávania, som veľmi rada, že sa svetoví vedci podelili so svojimi skúsenosťami z oblasti laboratórnych a terénnych experimentov s účastníkmi, vrátane našich študentov. Výbornú odozvu mal aj projekt celoživotného vzdelávania pre odbornú verejnosť, zostavený v spolupráci troch európskych univerzít Bucharest University of Economics, University of Economics Varna a Národohospodárskej fakulty EU v Bratislave - Business Development and Leadership in an International Context. Zahraničných účastníkov z podnikateľského sektora sme hostili v marci 2024.

 

Peter Drábik, dekan Obchodnej fakulty

Peter Drábik, dekan Obchodnej fakulty

To najdôležitejšie nielen pre Obchodnú fakultu, ale celú Ekonomickú univerzitu v Bratislave, bolo získanie inštitucionálnej akreditácie. Tá potvrdila kvalitu v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu na našej univerzite a umožní nám realizovať študijné programy s vysokou pridanou hodnotou. Na fakulte už pripravujeme niekoľko inovácií študijných programov, ktoré z našich študentov urobia ešte úspešnejších absolventov na trhu práce ako doposiaľ. Tento a budúci akademický rok sa nesú v atmosfére 55. výročia vzniku Obchodnej fakulty. Na jeseň pripravujeme niekoľko podujatí rôzneho zamerania. Ak mám zhodnotiť plány a očakávania, tak sa budem zrejme medziročne opakovať. Som s priebehom akademického roka a s výsledkami vo vede spokojný, no máme ešte pred sebou kus roboty, aby spokojnosť každého jedného člena akademickej obce fakulty bola absolútna. 

 

Erik Šoltés, dekan Fakulty hospodárskej informatiky

Erik Šoltés, dekan Fakulty hospodárskej informatiky

Akademický rok 2023/2024 hodnotím pozitívne predovšetkým z hľadiska nášho najdôležitejšieho poslania, ktorým je pripravovať kvalitných absolventov, o ktorých sa bude „biť“ trh práce. Táto spokojnosť pramení z priamej spätnej väzby od zamestnávateľov, ale potvrdzujú to aj oficiálne štatistiky, podľa ktorých sú absolventi FHI EU v Bratislave najžiadanejší na trhu práce spomedzi všetkých fakúlt slovenských vysokých škôl a majú najmenšiu nezamestnanosť z fakúlt ekonomického zamerania. Pozitívne hodnotím pretrvávajúci záujem o naše študijné programy a zvýšený záujem o študijný program Data science v ekonómii, ktorý pripravuje študentov na nedostatkovú profesiu, čo identifikovalo aj MŠVVaM SR. Na druhej strane, sú oblasti, a to hlavne oblasť projektovej činnosti, kde fakulta v uplynulom akademickom roku síce dosiahla zlepšenie, ale svoj potenciál nevyužíva naplno.

 

Anita Romanová, dekanka Fakulty podnikového manažmentu

Anita Romanová, dekanka Fakulty podnikového manažmentu

Akademický rok 2023/2024 bol pre našu fakultu veľmi úspešný a môžeme konštatovať, že sme naplnili väčšinu našich pracovných plánov a očakávaní. K tým najvýznamnejším samozrejme patrí získanie inštitucionálnej akreditácie v rámci ktorej EU v Bratislave získala oprávnenie vytvárať, uskutočňovať a upravovať študijné programy v príslušných študijných odboroch.

Taktiež sme veľmi radi, že sme súčasťou významného projektu a to vytvorenia „Konzorcia univerzít STU – EUBA“, v rámci ktorého sa naša fakulta podieľa na príprave troch spoločných študijných programov s FEI STU a to konkrétne na 1. stupni „Ekonomika a manažment v energetike“ a na 2. stupni „Ekonomika a manažment v energetike“ a „Manažment v jadrovej energetike.

V jeseni sme organizovaním medzinárodnej vedeckej konferencie EFAM 2023 pri príležitosti 70. výročia založenia fakulty uzatvorili sériu aktivít spojených s oslavou uvedeného výročia.

Našim študentom sme poskytli množstvo príležitostí na rozvoj a zapojenie sa do rôznych aktivít, ktoré obohatili ich štúdium ako aj študentský život. Zorganizovali sme trojdňový cyklus úvodných prednášok pre študentov 1. ročníka, kde sme im vytvorili priestor na spoznanie vysokoškolského prostredia na našej univerzite ako aj oboznámenie sa so systémom vysokoškolského vzdelávania. Vytvorili sme im počas semestra podporu a doplnkové semináre k predmetom, ktoré sme identifikovali ako náročnejšie z pohľadu študentov. Zaviedli sme tradíciu organizovania „Fakultného dňa“ v rámci ktorého sa snažíme spájať jednotlivé komunity na fakulte – študentov, učiteľov a zamestnancov, a stráviť spoločný čas aj v inom prostredí ako sú seminárne miestnosti a posluchárne.

 

 

Rudolf Kucharčík, dekan Fakulty medzinárodných vzťahov

Rudolf Kucharčík, dekan Fakulty medzinárodných vzťahov

Každý akademický rok je logicky spojený s množstvom očakávaní a výziev a prináša aj pár otáznikov. Verím, že hlavné úlohy, ktoré sme si na fakulte vytýčili sa nám podarilo splniť. Predovšetkým sme už vyučovali naostro podľa nových zosúladených študijných plánov, čo znamenalo, že sa istým spôsobom upravila ponuka predmetov na fakulte. Privítali sme aj nových kolegov, ktorých voľba sa ukázala byť správna.

Zároveň sa nám podarilo spustiť aj aktivity, ktoré síce možno so štúdiom úplne priamo nesúvisia, tvoria však jeho vhodný doplnok. Spomenúť v tejto súvislosti musím predovšetkým vznik Centra globálnej politickej ekonómie a študentského podcastu FMV Talks.

Teším sa samozrejme aj z toho, že sa nám darí zlepšovať kvalifikačnú štruktúru pedagógov, ktorí na fakulte pôsobia. V akademickom roku 2023/2024 sa podarilo dvom kolegom úspešne ukončiť inauguračné konanie a jednej kolegyni habilitačné konanie. Okrem toho viacerí pedagógovia splnili podmienky na zaradenie na funkčné miesta profesor alebo docent. 

 

Radoslav Štefančík, dekan Fakulty aplikovaných jazykov

Radoslav Štefančík, dekan Fakulty aplikovaných jazykov

Ak by som mohol odpovedať na túto otázku po nemecky, povedal by som „jein“. Teda áno, aj nie. Podarilo sa nám schváliť novú jazykovú kombináciu nášho študijného programu – anglický jazyk – ruský jazyk, tá však bude ponúknutá až od akademického roka 2025/2026. Ešte predtým Rada kvality EÚ schválila náš návrh na tretí stupeň štúdia, ktorý sme doteraz na fakulte nemali. Keďže návrh musí ešte schváliť SAAVŠ, nemáme vôbec istotu, či ho agentúra schváli tak, aby sme tento stupeň štúdia mohli otvoriť už v akademickom roku 2025/2026. 

 

Michal Tkáč, dekan Podnikovohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach

Michal Tkáč, dekan Podnikovohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach

Akademický rok 2023/2024 na našej fakulte hodnotím ako úspešný a produktívny. Dosiahli sme mnoho významných cieľov, ktoré sme si stanovili na začiatku akademického roka. Jedným z hlavných úspechov bola akreditácia vybraných študijných programov v anglickom jazyku. Ďalej zapojenie sa do súťaže „Národná cena Slovenskej republiky za kvalitu a spoločenskú zodpovednosť 2024“, ako aj organizovanie niekoľkých sprievodných akcií v súvislosti s 30. výročím vzniku Pedagogického pracoviska PHF EU v Michalovciach. V tomto akademickom roku sme sa orientovali na vzťahy so zahraničím. Množstvo študentov, ale hlavne pedagógov sa vo zvýšenej miere zúčastnilo zahraničných mobilít. Na fakulte sme tiež privítali množstvo zástupcov zahraničných vysokých škôl. 

 

Dôležitou súčasťou každej fakulty je aj spolupráca s hospodárskou praxou a vedeckovýskumná činnosť fakulty. Podarilo sa fakulte byť úspešnou aj v týchto oblastiach?

Erika Pastoráková, dekanka Národohospodárskej fakulty

Áno, určite. Silnou stránkou učiteľov a vedcov na Národohospodárskej fakulte je ich publikačná a vedeckovýskumná činnosť. Moje tvrdenia podporuje aj každoročne sa opakujúce víťazstvo mojich kolegov v Cene rektora EU v Bratislave vyhlasované na začiatku akademického roka. Veľmi nás všetkých teší, že prevažná väčšina cien za publikačnú činnosť putuje každoročne na Národohospodársku fakultu. Nezaostávajú ani naši študenti. Všetky tri Ceny guvernéra Národnej banky Slovenska boli v septembri 2023 udelené za diplomové práce spracované na Národohospodárskej fakulte. Potešilo ma tiež víťazstvo, tzn. prvá cena v oboch kategóriách ŠVOČ na EU v Bratislave, ktorú získali študenti Národohospodárskej fakulty.   V grantovej činnosti sme mimoriadne úspešní, a to najmä na poli zahraničných grantov. V roku 2023 sme prostredníctvom 11 zahraničných projektov získali 831 820 eur, čo znamená, že skoro 70 % získaných zahraničných projektov na EU v Bratislave je riešených tímami na Národohospodárskej fakulte. V oblasti domácich grantov to činí 40 % prostriedkov z celej EU v Bratislave. Čo sa týka spolupráce s hospodárskou praxou, v akademickom roku 2023/2024 sme uzatvorili osem nových memoránd so subjektmi z hospodárskej praxe. Verím, že budú slúžiť aj pre našich študentov v podobe zabezpečenia stáží a praxí. 

 

Peter Drábik, dekan Obchodnej fakulty

Obchodná fakulta je lídrom v oblasti spolupráce s praxou. Všetky študijné programy sú intenzívne napojené na prestížne subjekty hospodárskej praxe. V rôznych formách spolupráce sa firmy podieľajú na vzdelávaní a výskume. Sme radi, že sa nám darí umiestňovať stále väčší počet študentov na odborné stáže, korešpondujúce so zameraním daného študijného programu. Rád by som tiež poďakoval všetkým partnerom za finančnú a materiálnu pomoc, ktorá smeruje najmä do rekonštrukcií priestorov, v ktorých prebieha vzdelávanie. Desiatky podpísaných memoránd o spolupráci s partnermi hospodárskej praxe aj v tomto akademickom roku, sú dôkazom neutíchajúceho záujmu o ich spoluprácu s Obchodnou fakultou. 

 

Erik Šoltés, dekan Fakulty hospodárskej informatiky

FHI EU v Bratislave v akademickom roku 2023/2024 nadviazala na dlhoročnú spoluprácu s hospodárskou praxou a túto spoluprácu zintenzívnila. Zvýšilo sa prepojenie štúdia s praxou, a to prostredníctvom viacerých predmetov, ktoré sú zabezpečované našimi partnermi z praxe. K zintenzívneniu spolupráce prispela aj konferencia Sila dát v rozhodovacom procese: Nové perspektívy pre ekonomickú prax, ktorá sa uskutočnila pri príležitosti 55. výročia vzniku fakulty. Na základe krokov, ktoré fakulta podnikla v akademickom roku 2023/2024 sa bude participácia korporátnych a odborných spoločností, ale aj štátnych inštitúcií na vzdelávacom procese (vrátane riešenia tém záverečných prác) aj v ďalšom období zintenzívňovať. Fakulta v akademickom roku 2023/2024 zvýšila publikačnú činnosť, ktorá je evidovaná v databázach Web of Science a SCOPUS, avšak stále máme v tejto oblasti rezervy. 

 

Anita Romanová, dekanka Fakulty podnikového manažmentu

Áno, spoluprácu s hospodárskou praxou a vedeckovýskumnú činnosť hodnotíme tento rok ako veľmi úspešnú. V rámci odborných prednášok sme privítali významných odborníkov z praxe, ktorí sa s našimi študentmi podelili o svoje znalosti a skúsenosti v rôznych oblastiach, od finančných trhov až po podnikateľské stratégie a technológie. Naši študenti mali príležitosť zapojiť sa do prestížnych súťaží, ako napríklad CFA Research Challenge, kde dosiahli vynikajúce výsledky. V oblasti spolupráce sme nadviazali nové partnerstvá s významnými spoločnosťami a uzavreli sme memorandá o spolupráci s týmito inštitúciami: Slovenská banková asociácia, 26HOUSE, Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti, Unicredit Bank Slovakia.

V oblasti vedecko-výskumnej sú to najmä 3 novo schválené medzinárodné projekty v rámci schémy Intereg so začiatkom riešenia v roku 2024, čím sa celkový počet riešených projektov v rámci tejto schémy v aktuálnom období pohybuje na čísle 5. Fakulta je tiež spoluriešiteľom projektu OpenmusE v rámci grantovej schémy Horizont Európa, kde sme v uplynulých dňoch zabsolvovali úspešný hodnotiaci míting. Samozrejme fakulta sa zapája aj do podávania ďalších projektov v rámci vytvorených spoločných konzorcií so zahraničnými univerzitami napr. v schémach Erasmus KA220, Horizon Europe, Intereg.

 

Rudolf Kucharčík, dekan Fakulty medzinárodných vzťahov

Fakulte sa postupne darí vybudovať si sieť osvedčených partnerov z hospodárskej praxe. Pripomenúť môžem Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku alebo Swiss Re. Spolupráca s nimi prebieha v niekoľkých rovinách. Ide predovšetkým o stáže našich študentov, resp. zapojenie vyššie spomenutých inštitúcií do výučby formou diskusií so študentmi, workshopov, seminárov resp. vytvorením  výberového predmetu. Neodmysliteľnou súčasťou je ich každoročná účasť na Modelovej konferencii. Osobitne sa zároveň teším z toho, že sa nám so zástupcami hospodárskej praxe podarilo na fakulte realizovať prvé spoločné projekty.

V prípade vedeckovýskumnej činnosti okrem obligátnych záležitostí, akými sú publikačná činnosť, resp. projekty Vega a Kega, chcem vyzdvihnúť ukončený projekt APVV a úspešné zapojenie sa do projektu Water4all, ktorý bude v nasledujúcich rokoch pravdepodobne jednou z vlajkových lodí fakulty v  projektovej činnosti.

 

Radoslav Štefančík, dekan Fakulty aplikovaných jazykov

S hospodárskou praxou spolupracujeme na rôznych úrovniach. Tento rok zvlášť pozitívne hodnotím spoluprácu so spoločnosťou KPMG Slovensko. Spoločnosť pre študentov  zorganizovala na pôde univerzity informačný workshop s názvom Explore the World of KPMG. Discover your Future. Toto podujatie poskytlo študentom jedinečnú príležitosť, v rámci ktorej sa mohli oboznámiť s profesionálnym prostredím a kariérnymi možnosťami v KPMG Slovensko.

Z projektov by som vyzdvihol svojou povahou jedinečný projekt EDU-FIT. EDU-FIT je medzinárodný výskumný a interdisciplinárny projekt, ktorého cieľom je zvýšiť povedomie novej generácie študentov a ďalších cieľových skupín o význame zdravého životného štýlu a následne o prevencii obezity a nadváhy. A ako súvisí s našou fakultou? Projektový tím, okrem iného, vytvorí viacjazyčnú online príručku zameranú na obezitu v študentskej populácii z hľadiska obsahu a terminológie.

 

Michal Tkáč, dekan Podnikovohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach

Fakulta bola v uplynulom akademickom roku 2023/2024 úspešná aj v oblasti spolupráce s hospodárskou praxou a vedeckovýskumnej činnosti. Fakulta nadviazala a posilnila množstvo partnerstiev s významnými podnikmi a organizáciami. Tieto spolupráce sa prejavili v rôznych formách, ako napríklad praktické stáže, poradenská činnosť ako aj realizácia spoločných projektov. Ide o také podniky ako napr. Robert Bosh České Budějovice; Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., Kerex, s.r.o. Michalovce, Magna Kechnec, ako aj projekty v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom. Vo vedeckej činnosti možno spomenúť projekty napr. Experienced Purchasers Education Research Transfer for Industry 4.0 Skills Expertise a Machine Learn Athon

 

EUBA - kvalitná, moderná, medzinárodná, spoločensky zodpovedná, výskumná a pripravená na globalizáciuEUBA - kvalitná, moderná, medzinárodná, spoločensky zodpovedná, výskumná a pripravená na globalizáciu 

 

Aké zmeny a zlepšenia môžu študenti očakávať v novom akademickom roku 2024/2025 na Vašej fakulte?

Erika Pastoráková, dekanka Národohospodárskej fakulty

V nasledujúcom akademickom roku chceme naďalej rozvíjať a skvalitňovať naše aktivity. V práve skončenom akademickom roku sa nám podarilo akreditovať profesijne orientovaný študijný program Sociálny manažment a ľudské zdroje, jediný svojho druhu na pôde Ekonomickej univerzity. V súčasnosti prebieha prihlasovanie sa uchádzačov a verím, že 2. 9. 2024 privítame našich nových prvákov profesijne orientovaného bakalárskeho štúdia, v ktorom sa kombinujú teoretické poznatky s praktickými skúsenosťami. Rozširujeme spoluprácu s ďalšími renomovanými univerzitami, aby mali naši študenti príležitosť študovať a získavať poznatky a dvojité diplomy na najlepších školách. Chceme aj naďalej organizovať Ekonomické výskumné semináre, na ktorých majú učitelia, výskumní pracovníci a doktorandi fakulty priestor diskutovať výsledky svojich výskumov a tiež inšpirovať sa prácami renomovaných výskumníkov zo zahraničia. Naším zámerom je pokračovať aj v organizovaní workshopov pre učiteľov, zamestnancov a študentov, slúžiacich na ich osobnostný a odborný rozvoj. Tešíme sa tiež na náš Alumni NHF deň v septembri 2024. V súčasnosti netrpezlivo čakáme na vyhodnotenie projektov z Plánu obnovy a odolnosti, ktoré by fakulte priniesli ďalšie možnosti pre jej rozvoj. Máme pripravených a rozpracovaných viacero aktivít a tešíme sa na ich postupné realizovanie.

 

Peter Drábik, dekan Obchodnej fakulty

Pripravujeme revitalizáciu niektorých učební so špecifickým zameraním na výučbu konkrétnych predmetov. V spolupráci so ŠPOF budeme organizovať zaujímavé eventy v rámci 55. výročia vzniku fakulty. Verím, že úspešne zavŕšime snahu o spoluprácu s akademickými partnermi v zahraničí, ktorej výsledkom bude možnosť získania dvojitého diplomu pre našich študentov.

 

Erik Šoltés, dekan Fakulty hospodárskej informatiky

Verím, že už v zimnom semestri akademického roka 2024/2025 budú môcť študenti fakulty využívať novú oddychovú zónu a že v priebehu roka sa nám podarí renovovať jednu počítačovú učebňu. Plánov je samozrejme viac, ale v prípade uvedených plánov sú už podniknuté zásadné kroky, ktoré sú silnou zárukou toho, že sa zrealizujú.

 

Anita Romanová, dekanka Fakulty podnikového manažmentu

V novom akademickom roku 2024/2025 plánujeme pokračovať v ďalších inováciách študijných plánov a ponúkaných predmetov, tak aby sme reflektovali požiadavky pracovného trhu. Uvediem niekoľko príkladov, ktoré považujeme za najvýznamnejšie a atraktívne pre študentov. Študenti bakalárskeho študijného programu ekonomika a manažment podniku sa napr. môžu uchádzať o štúdium v dvoch nových programoch dvojitých diplomov na základe zmlúv, ktoré sme v tomto akademickom roku uzavreli s University of Limerick v Írsku a s IDRAC Business School vo Francúzsku.

Študentom ponúkame aj možnosť absolvovať novoakreditovaný výberový predmet, ktorý je výsledkom spolupráce s hospodárskou praxou pod názvom „Podnikanie očami UniCreditbank“. Študenti sa tiež môžu tešiť na nové príležitosti aj v rámci virtuálnych pobytov v zahraničí, konkrétne na University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland. Chceme aj naďalej rozširovať spoluprácu s podnikmi a poskytnúť študentom viac stáží a praktických skúseností priamo v reálnom podnikateľskom prostredí. Naša fakulta sa bude aj naďalej snažiť vytvárať inovatívne a podnetné prostredie pre študentov, aby mali čo najlepšie podmienky pre svoj akademický a profesionálny rast. 

 

Rudolf Kucharčík, dekan Fakulty medzinárodných vzťahov

V budúcom akademickom roku chceme rozšíriť počet spolupracujúcich partnerov z hospodárskej praxe. Výsledkom takejto spolupráce by mali byť ďalšie možnosti stáží pre našich študentov, ďalšie spoločné projekty a v neposlednom rade nové výberové predmety. Portfólio výberových predmetov plánujeme v budúcnosti rozšíriť aj o exotické jazyky, ktoré boli súčasťou fakultných študijných plánov pred pandémiou.

Dôležitou súčasťou našich aktivít v nasledujúcom akademickom roku bude príprava sprievodných podujatí, ktoré budú súvisieť s 25tym výročím vzniku Fakulty medzinárodných vzťahov.

 

Radoslav Štefančík, dekan Fakulty aplikovaných jazykov

Všetky pozitívne zmeny pripravené v uplynulom období sa prejavia až v tom ďalšom akademickom roku. Privítame nových študentov ruského jazyka a pevne verím, že nám schvália tretí stupeň štúdia v SAAVŠ. Ale na to všetko si ešte musíme chvíľu počkať. Predpokladám, že nejaké zmeny prídu aj z nášho ministerstva školstva, takže roboty bude ako na kostole. Aj keď niekedy k žiadnym zmenám neprichádza. Ako napríklad tento rok v tabuľkách odmeňovania pracovníkov vysokého školstva.

 

Michal Tkáč, dekan Podnikovohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach

Po 4 rokoch márneho čakania očakávame v novom akademickom roku zlepšenie podmienok fakulty v oblasti IKT. Na základe požiadaviek nastanú isté zmeny aj pri organizovaní štúdia Honoris organizovaného pre zvlášť nadaných študentov. Určité zlepšenie očakávame v mimoškolských aktivitách študentov zameraných na ich profesijnú orientáciu. Plánujeme zorganizovať viac kariérnych dní a workshopov s účasťou zástupcov firiem.

 

Čo by ste radi popriali študentom a zamestnancom fakulty k letným prázdninám a dovolenkám? Máte nejaký dobrý tip na dovolenku, prípadne výlet vo voľnom čase?

Erika Pastoráková, dekanka Národohospodárskej fakulty

Študentom, akademickým i neakademickým pracovníkom Národohospodárskej fakulty, ako aj študentom a kolegom z iných fakúlt by som chcela popriať leto plné oddychu a pohody na načerpanie nových síl do ďalšieho akademického roka. Verím, že nám voľné letné dni umožnia venovať sa tomu, na čo počas roka nebolo dosť času – či už ide o čas s priateľmi a širšou rodinou, čas na dobré čítanie, spoznávanie nášho krásneho Slovenska alebo aj čas na jednoduché ničnerobenie.

A môj tip na dovolenku? Vzhľadom na to, že pochádzam z Gemera, z oblasti Slovenského krasu, mám viacero tipov na spoznávanie doteraz neobjavených klenotov Slovenska.  V okrese Rožňava môžete nájsť výnimočné jaskyne, z ktorých by som primárne spomenula Ochtinskú aragonitovú jaskyňu. Je jedinou svojho druhu v Európe a patrí medzi  veľmi malý počet aragonitových jaskýň na svete. Úplne odlišnou je Gombasecká jaskyňa, ktorá je prepojená so Silickou ľadnicou. Všetky jaskyne, najmä však Dobšinská ľadová jaskyňa môže počas horúcich letných dní poslúžiť ako priestor na schladenie sa, hoci jej ľadová výzdoba sa v dôsledku globálneho otepľovania každoročne zmenšuje. Tento pôvodne banícky región, v dejinách nazývaný ako železné srdce Uhorska, je bohatý aj na ďalšie skvosty – hrady, kaštiele a panské sýpky, sú však dostupné aj menej známe a pritom veľmi dôležité stavby, napríklad Serényiho cisterna na Plešiveckej planine. Návšteva tejto časti Gemera ponúka aj krásnu príležitosť vstúpiť do kostolov zaradených do tzv. Gotickej cesty. V okrese Rožňava ide o kostoly s unikátnou výzdobou v Štítniku, Ochtinej, Koceľovciach a Plešivci.

Nech už moji kolegovia a študenti navštívia akúkoľvek časť Slovenska alebo sveta, všetkým prajem veľa zdravia a síl na uskutočnenie všetkého, čo považujú pre seba a svojich najbližších za prospešné, vhodné a príjemné.

 

Peter Drábik, dekan Obchodnej fakulty

Študentom prajem, aby si pocit dobre odvedenej práce počas akademického roka užili v takom prostredí a takými aktivitami, ktoré im prinesú radosť a uvoľnenie. Aby načerpali energiu do ďalšieho štúdia, ktoré verím že bude úspešné. Kolegom želám veľa spoločných chvíľ s rodinou a blízkymi. Aby si oddýchli a v rámci možností dohnali resty vo vede a výskume, čo môže tým, ktorí majú svoje povolanie úprimne radi, priniesť rovnako pocit príjemne a užitočne stráveného času. Všetkým prajem, aby leto prežili v zdraví. Tip na dovolenku? Všade tam, kde budete obklopení tými správnymi ľuďmi.

 

Erik Šoltés, dekan Fakulty hospodárskej informatiky

Študentom, pedagógom a ostatným zamestnancom fakulty prajem, aby letné prázdninové a dovolenkové obdobie prežili podľa svojich predstáv, aby si našli čas na svoje záľuby, ktoré možno kvôli študijným a pracovným povinnostiam zanedbávali a hlavne aby načerpali veľa pozitívnej energie do ďalšieho akademického roka. Či túto energiu dobijú na Slovensku alebo v zahraničí, či to bude na horách, pri mori, alebo doma v kruhu blízkych, nie je až tak podstatné. Podstatné je, aby sme na začiatku nového akademického roka boli zdraví a plní entuziazmu pre napĺňanie osobných cieľov v oblasti vzdelávania, profesijného a kvalifikačného rastu, ale aj pre rozvoj fakulty a univerzity. 

 

Anita Romanová, dekanka Fakulty podnikového manažmentu

Študentom a zamestnancom fakulty by som rada zaželala krásne a oddychové letné prázdniny a dovolenky. Verím, že si všetci nájdu čas na relax a načerpanie nových síl. Dúfam, že letné obdobie využijú na trávenie času so svojimi blízkymi a na prežitie nových zážitkov, ktoré im prinesú radosť a inšpiráciu do nového akademického roka.

Ak hľadáte tip na dovolenku, odporúčam navštíviť Muránsku planinu. Tento národný park ponúka nádherné prírodné scenérie a množstvo turistických trás, ktoré sú ideálne pre milovníkov prírody a pešej turistiky. Môžete navštíviť Muránsky hrad, ktorý je jedným z najvyššie položených hradov na Slovensku a ponúka úchvatné výhľady na okolitú krajinu. Okrem toho je tu možnosť objaviť krásy planiny na bicykli alebo sa vydať na prechádzky do dolín a horských lúk. Pri prechádzkach návštevníci planiny neprehliadnu Sysľovisko s novou atrakciou Obrovisko. Pri prechádzkach Muránskou planinou odporúčam ochutnať slávne Muránske buchty. Ak sa rozhodnete navštíviť tento región Slovenska, bude to pre vás nezabudnuteľný zážitok.

 

Rudolf Kucharčík, dekan Fakulty medzinárodných vzťahov

Všetkým študentom a zamestnancom Fakulty medzinárodných vzťahov a vlastne celej univerzity želám pekné leto. Nech je to leto, na ktoré budú aj v budúcnosti spomínať ako na jedno z tých vydarených, s ktorým sa im budú spájať radostné spomienky. A dobrý tip? Dôležité je predsa, aby sme voľný čas strávili s tými, ktorých máme radi a na miestach, ktoré máme radi. Tak skôr odporúčam ísť tam, kde je nám osvedčene dobre. A to je veľmi individuálne.

 

Radoslav Štefančík, dekan Fakulty aplikovaných jazykov

Študentom prajem, aby mali cez leto dostatok príležitostí spoznávať svet. Pretože iba spoznávaním iných krajín, kultúr či náboženstiev dokážeme budovať takú dôležitú ľudskú vlastnosť, ako je tolerancia. Študentom rovnako prajem, aby mali čas na čítanie kníh. Čítaním kníh obohacujeme náš mentálny svet a cibríme naše kritické myslenie. Pretože iba kritickým myslením dokážeme čeliť tým hlúpostiam, ktoré nás v ostatnom čase akosi často a intenzívne zahlcujú.

Zamestnancom prajem oddych a vyjadrujem vďačnosť. Mám totiž v poslednom období pocit, že práca vysokoškolského učiteľa sa zaradila do zoznamu profesií, o ktoré je stále menší záujem.

 

Michal Tkáč, dekan Podnikovohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave so sídlom v Košiciach

Veľmi rád by som poprial všetkým študentom, učiteľom, zamestnancom fakulty a iným spolupracovníkom krásne, pokojné a radostné letné prázdniny a dovolenky. Nech je tento čas pre Vás plný oddychu, zábavy a načerpania novej energie po náročnom akademickom roku. Oddychovať choďte tam, kde sa najlepšie cítite. Nielen známe svetové turistické destinácie, ale aj Slovensko má veľa krásnych zákutí hodných obdivu. Ak by som mohol odporúčať, skúste ich spoznať. Možno si ich, tak ako ja, zamilujete.

 

Nabudúce sa dozviete ako hodnotia uplynulý akademický rok študenti a absolventi univerzity

Letný špeciál #2 – Čo priniesol uplynulý rok na fakultách?

Autor: Miroslav Horňák, Centrum komunikácie a vzťahov s verejnosťou

Foto: Archív CKVV