Centrum medzinárodných vzťahov EU v Bratislave zorganizovalo dňa 12. marca 2024 Veľtrh zahraničných univerzít, podujatie určené na zvýšenie povedomia o rôznych možnostiach štúdia v zahraničí. Veľtrhu sa v letnom semestri akademického roka 2023/2024 zúčastnili ako prezentujúci výmenní študenti z 19 krajín.
Zahraniční študenti využili túto príležitosť na prezentáciu svojich domovských univerzít študentom EU v Bratislave prostredníctvom informatívnych a pútavých prezentácií. Prezentácie ukázali nielen akademické príležitosti, ale umožnili nahliadnuť aj do rôznych kultúr, tradícií a kuchýň ich domovských krajín. Jasmin z univerzity v nemeckom Ludwigshafene povedala: „Veľtrh je veľmi dobrý, medzinárodný, ľudia sú v dobrej nálade, je skvelé, že všetky kultúry sa môžu navzájom spoznať.“ Leonardo z talianskej univerzity v Pavii dopĺňa: „Tento veľtrh je naozaj pekný, môžete stretnúť veľa ľudí, najesť sa dobrého jedla a naozaj by som každému odporučil, aby sem prišiel a spoznal sa s nami.“
Podujatie otvorila koordinátorka pre prichádzajúcich študentov na Centre medzinárodných vzťahov, Laura Danielová, ktorá srdečne privítala všetkých prítomných a povzbudila študentov, aby sa podelili o svoje obohacujúce skúsenosti zo štúdia v zahraničí a vytvorili tak priaznivú atmosféru pre nadväzovanie nových kontaktov a priateľstiev.
Tento ročník sme privítali aj agentúru SAIA, ktorá ponúkla študentom možnosti financovania mobilít napríklad prostredníctvom Národného štipendijného programu SR. Koordinátorky pre odchádzajúcich študentov z Centra medzinárodných vzťahov poskytli informácie o možnostiach štúdia v rámci programov Erasmus+ a bilaterálnych dohôd.
V závere podujatia Boris Mattoš, prorektor pre medzinárodné vzťahy, odovzdal ceny víťazom súťaže o najkrajší stánok (Francúzsko) a víťazom fotosúťaže. Jeden z víťazov najlepšieho stánku z Francúzska, Armand z univerzity ESSCA, povedal: „Sme samozrejme hrdí na to, že sa nám podarilo vyhrať za našu krajinu.“ Gatien z Paul Sabatier University dodal: „Skvelú prácu odviedli aj iné krajiny, bolo mi potešením objaviť ich špeciality.“