Organizácia GLOBSEC v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave zorganizovala vo štvrtok 11. apríla 2019 diskusiu „Slovensko v EÚ po roku 2019“. Diskutujúcich privítala na pôde univerzity prorektorka pre vedu a doktorandské štúdium Paula Puškárová.

„Je mi cťou, že sú takéto diskusie organizované na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave. Ako pedagóg sa teším, pretože pomáhajú viesť mladú generáciu v spleti informácií a konfrontovať si názor s tými najpovolanejšími. Ako manažér sa teším, pretože univerzita zostáva v čele akademicko-politických debát a ako občan sa teším, pretože sa ma tieto témy bytostne dotýkajú a umožňujú mi zodpovedne sa rozhodnúť v nadchádzajúcich eurovoľbách“, povedala v príhovore prorektorka.

Hlavným rečníkom diskusie bol predseda vlády Slovenskej republiky Peter Pellegrini, ktorý vo svojom prejave reagoval na aktuálnu situáciu v Európskej únii vzhľadom na Brexit a voľby do Európskeho parlamentu.

Vo svojom príhovore nabádal študentmi a zamestnancami univerzity zaplnenú aulu, aby sa zúčastnili volieb do Európskeho parlamentu a aby sa takýmto spôsobom pričinili o pokračovanie úspešného príbehu Slovenska v Európskej únii. „Bez nášho členstva v EÚ a NATO nikdy nebudeme mostom medzi východom a západom, nebudeme nikdy novým Švajčiarskom ani centrom nejakej novej mravnosti v medzinárodných vzťahoch. Pretože, ak by sme boli sami, budeme len ľahkou korisťou, izolovaným ostrovom, s ktorými si veľké mocnosti budú robiť, čo chcú,“ vyhlásil premiér vo svojom prejave.

Po prejave premiéra nasledovala ďalšia diskusia o Slovensku v EÚ po roku 2019. V diskusii vystúpili Katarína Cséfalvayová, predsedníčka Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky a podpredsedníčka Výboru NR SR pre európske záležitosti, Ladislav Miko, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, František Ružička, štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ivan Štefanec, poslanec Európskeho parlamentu a Aneta Világi, prodekanka pre rozvoj a medzinárodné vzťahy z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Nosnými témami boli blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu; možnosti, ako môže Slovensko vyjadriť v Európe svoj názor; aké bude miesto Slovenska v EÚ po roku 2019 a čo by sa malo pre občanov v Európskej únii zlepšiť.

 

Fotogaléria