Najlepší akademici z troch popredných európskych univerzít (Ekonomická univerzita v Bratislave, Univerzita v Liége v Belgicku, Sciences Po v Paríži vo Francúzsku) diskutovali v dňoch 17. - 18. februára 2019 na workshope EDGE o radikálnych nových prístupoch k diplomacii v oblasti klímy v snahe urýchliť globálny prechod k čistej energii.

Tento workshop sa konal na atole Baa na Maldivách. „Prečo práve Maldivy? V prvom rade sme chceli upozorniť na obrovskú príležitosť Maldív opätovne sa ujať pozície lídra v klimatickej diplomacii vo svete. Po voľbách v septembri 2018 padla vláda prezidenta Gayooma a prvý demokratický prezident Maldív Mohamed Nasheed bol omilostený. Prezident Nasheed je známy svetovej verejnosti najmä z kampane o historicky prvom zasadnutí vlády pod vodou vo svete (https://www.youtube.com/watch?v=aKoch_iEos8 pozn.red.) vedenej s cieľom poukázať na fatálne dôsledky klimatických zmien na Maldivy. Workshop si tak v druhom rade pripomenul 10. výročie tohto svetoznámeho počinu a navrhol prostredníctvom reklamných kampaní poukázať na ďalšie pálčivé problémy na Maldivách, napr. na historicky bezprecedentné prudké odfarbovanie koralov ako stavebnej jednotky územia Maldív. Workshop vyústil do Guidance paper sumarizujúceho možnosti vedenia zahraničnej a environmentálnej politiky Maldív", povedala koordinátorka projektu EDGE - Environmentálna diplomacia a geopolitika a prorektorka pre vedu a doktorandské štúdium na EUBA Paula Puškárová.

Nad workshopom prevzal záštitu samotný prezident Maldivskej republiky Ibrahim Mohamed Solih. Vo svojom prejave poukázal na to, že environmentálna politika je leitmotívom všetkých politík Maldív, čo sa odrazilo aj pri zostavovaní rozpočtu krajiny. Na adaptáciu na klimatické zmeny bolo z rozpočtu vyčlenených 15%, pričom na zdravotníctvo 13% a na vzdelávanie 12%. Prezident vyjadril nádej, že práve EDGE workshop môže pomôcť vláde Maldív v radikálnejšom boji s dopadmi klimatických zmien.

Účastníkom workshopu sa prihovorila aj Katarína Cséfalvayová (predsedníčka Zahraničného výboru Národnej rady Slovenskej republiky a podpredsedníčka Výboru NR SR pre európske záležitosti), ktorá zhodnotila, že v boji s klimatickými zmenami sú vysielané pozitívne signály, najmä čo sa týka zapojanie súkromného sektora, miestnych samospráv a občianskych organizácií. Lídrom v týchto zmenách je práve Európska únia. „Tento workshop spája hľadanie odpovedí na politické, filozofické a technické otázky, napr. zmierňovanie a adaptačné inicitatívy. Zároveň som rada, že rozmanitosť zainteresovaných strán povedie k plodným diskusiám k jednotlivým bodom programu", povedala Cséfalvayová.

Workshop sa snažil spojiť akademické výsledky projektu EDGE a diplomatov z prvej línie klimatickej bitky, ukázať nové riešenia pre pomalý pokrok v rokovaniach o klíme a diskutovať o ich udržateľnosti vo svete. Na workshope sa odborníci zaoberali troma navzájom súvisiacimi témami:

  • Úloha malých ostrovných štátov v rokovaniach o klíme,
  • Budúcnosť procesu UNFCCC (Rámcová zmluva OSN o zmene klímy),
  • Implementácia Parížskej dohody v Južnej Ázii.

 

edge2

edge3

edge4

edge5