Spoločná výročná konferencia Slovenskej ekonomickej spoločnosti a Rakúskej ekonomickej spoločnosti (NOeG-SEA 2016) v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave

V dňoch 27-28.5. 2016 sa v Bratislave uskutočnila spoločná výročná konferencia Slovenskej ekonomickej spoločnosti a Rakúskej ekonomickej spoločnosti NOeG-SEA 2016.

Konferencia bol organizovaná v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, Nadácie VÚB, Národnej banky Slovenska a Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Konferencie sa zúčastnilo takmer 300 hostí, z ktorých 150 vystúpilo so svojim vedeckým príspevkom v rámci jednej z 36 sekcií. Účastníci reprezentovali viac ako 100 inštitúcií z takmer 30 krajín z Európy, ale aj ďalších kontinentov.

Na plenárnom zasadaní vystúpili medzinárodne renomovaní vedci: profesor Martin Hellwig z Inštitútu Maxa Plancka pre výskum kolektívnych statkov (Max Planck Institute for Research on Collective Good) a Bonnskej univerzity a profesor Klaus F. Zimmermann z Harvardovej univerzity a Globálnej organizácie práce (Global Labor Organization).

Témou prednášky profesora Hellwiga bola finančná stabilita a monetárna politika v časoch krízy. V prednáške sa zameral na vzťah centrálnej banky a vlády, s dôrazom na otázky nezávislosti centrálnej banky a jej možnej angažovanosti sa v otázkach fiškálnej politiky.

Professor Zimmermann predniesol prednášku na tému európska migračná kríza a s ňou súvisiace výzvy a možnosti. Zimmermann zdôraznil potrebu koordinovaného riešenia výziev, ktoré migračná kríza priniesla, a predostrel presvedčivé argumenty o potrebe mobility práce a pracovnej sily imigrantov na európskych trhoch práce.

Ciele konferencie sa podarilo naplniť najmä vďaka vysokej kvalite príspevkov a následných diskusií. Dôležitý bol aj rastúci počet príspevkov študentov zo Slovenska, z vedúcich pracovísk z Prahy, ale aj z Viedne a ďalších svetových stredísk ekonomického výskumu. Cenu SES za najlepší vedecký článok prezentovaný na konferencii získal slovenský doktorand z Viedenskej univerzity.

Na paralelnom podujatí Bratislava Economic Fair 2016 sa prezentovalo 15 univerzitných ale aj neuniverzitných pracovísk pôsobiacich v ekonomickom výskume zo Slovenska, Rakúska, Česka a Maďarska, vrátane NBS, RRZ, Ekonomickej univerzity v Bratislave, Univerzity Komenského, Stredoeurópskej univerzity (CEU) a Viedenskej univerzity.

Viac o konferencii: http://www.slovakecon.sk/noegsea2016/index.html

Eva Pongrácz

Tomáš Výrost

O slovenskej ekonomickej spoločnosti

Slovenská ekonomická spoločnosť je dobrovoľné vedecké a profesné združenie ekonómov, ktoré pracuje ako občianske združenie. Cieľom spoločnosti je prispievanie k rozvoju a popularizácii ekonomickej vedy podporou základného a aplikovaného výskumu. SES tiež podporuje skvalitňovanie ekonomického vzdelávania na Slovensku s osobitným dôrazom na výchovu mladých talentov.

Členstvo v spoločnosti je otvorené vedeckým ekonómom, odborníkom z praxe, doktorandom i študentom a tiež odbornej verejnosti. Sídlom združenia je Katedra hospodárskej politiky, Národohospodárska fakulta, Ekonomická univerzita, Dolnozemská cesta 1, 852 35 Bratislava.

Foto galéria